2 pastravi, o legatura patrunjel, 2-3 catei usturoi, o bucatica ghimbir proaspat (circa 2 cm), o lingura miere, 2 lamai, sare, piper.
Pestele se spala, se usuca bine cu prosopul de hartie, se sareaza si se pipereaza. Se umple burta pastravului cu patrunjel proaspat si se asaza intr-o tava de Jena cu putina apa. Se da la cuptor, la foc potrivit, pana se coace. Intre timp, se pregateste sosul cu care se imbraca pestele: intr-un bol mic se amesteca zeama de la o lamaie cu miere, usturoiul tocat si ghimbirul ras fin. Cu acest amestec se unge pestele din tava, iar restul de sos se toarna in tava, astfel incat sa se patrunda si pe dedesubt. Se stinge cuptorul si se mai lasa pastravul in cuptorul fierbinte inca 5 minute. Se scot cu grija pe farfurii si se servesc imediat, ornat cu felii de lamaie.
Prajitura Creme à la creme
Pentru blat: 9 oua, 9 linguri zahar, 1 ½ plic Créme Olé cu gust de ciocolata.
Pentru crema: 400-500 ml frisca lichida, 400 ml lapte rece, 2 plicuri Créme Olé cu gust de vanilie.
Pentru glazura: 3 linguri apa, 3 linguri zahar, 3 linguri coniac, 150 g ciocolata cu lapte, 150 g unt.
Pentru blat se separa ouale, albusurile se bat spuma si se adauga cate 2 linguri cu zahar, treptat, pana se incorporeaza tot zaharul si bezeaua sta foarte legata. Se incorporeaza galbenusurile amestecand usor cu o lingura. Se adauga in reprize praful de Créme Olé. Se tapeteaza cu hartie de copt, se rastoarna compozitia si se niveleaza usor cu spatula pana se acopera uniform suprafata tavii. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade C, aproximativ 20 minute. Pentru crema se pun intr-un bol toate ingredientele si se mixeaza, cateva minute, pana se ingroasa. Glazura se prepara punand pe foc apa si zaharul pana se topeste, dar sa nu fiarba, se adauga coniacul si untul, se amesteca putin sa se topeasca untul, apoi se pune si ciocolata. Se omogenizeaza la foc mic, dar sa nu fiarba. Se lasa la racit amestecand din cand in cand. Peste blatul rece se intinde crema, se da la frigider cateva ore, apoi se pune deasupra, cu grija, glazura rece. Prajitura se da din nou la frigider pentru o ora, apoi se portioneaza cu un cutit incalzit.
Comentarii