Vorbim despre „banala” varza (Brassica oleraceea), foarte raspandita si consumata la noi ca aliment, dar avand totodata si magistrale calitati terapeutice, pe care nu toata lumea le cunoaste ca atare. Un exemplu simplu: cataplasmele cu foi de varza zdrobite ne ofera un ajutor remarcabil in cazuri de angine, reumatisme, varice, dureri de cap s.a.m.d. In asemenea terapii se alege varza matura, alba (verde) sau rosie (a nu se confunda cu varza de Bruxelles).
Foile se spala, li se scot nervurile centrale, apoi sunt strivite (de preferat, cu o sticla folosita ca un facalet) pentru a stimula eliberarea sucului. Eventual, se pot aplica cel putin trei straturi de foi pe locul dureros, apoi fixate cu un bandaj, pentru a fi tinute astfel mai multe ore sau chiar pe parcursul intregii nopti. In cazul anginei nu este recomandata folosirea bandajului, insa cataplasma se poate tine la locul respectiv cu ajutorul gulerului pijamalei.
Varza cruda este cunoscuta totusi de mult timp datorita continutului considerabil de vitamina C (60 mg/100g), ceea ce inseamna un sfert din necesitatile nutritionale ale unei persoane adulte. In acelasi timp, se cunoaste foarte bine faptul ca vreme de multe secole, varza
i-a ajutat pe capitanii vaselor maritime sa isi salveze marinarii de o boala foarte grava, care inainte facea ravagii: scorbutul.
De asemenea, ea se remarca si prin bogatia in vitaminele A si E, in cazul celei dintai acoperindu-se 10% din necesarul unei persoane. Nu in ultimul rand, in special pentru femeile insarcinate varza este foarte folositoare, intrucat gasesc in ea vitamina B9, care intervine in diviziunea celulara si e indispensabila cresterii fatului. In acelasi timp, calciul din varza o transforma intr-un lapte vegetal (continut – 60 mg Ca in 100 g leguma cruda), alaturi de acesta mai putandu-se gasi potasiu, fosfor, clor, sodiu. Un inconvenient e totusi semnalat, si anume faptul ca varza este destul de greu de digerat, insa un consum regulat va obisnui organismul cu ea, iar problema va disparea. Revenind la toate soiurile de varza, e necesar si sa stim care anume dintre acestea ne aduce mai multe avantaje si mai putine eventuale probleme, dupa caz, in functie de necesitatile organismului.
De pilda: varza de Bruxelles ne furnizeaza cele mai multe calorii (50 kcal/ 100 g) si se consuma cruda; varza alba contine cel mai mult calciu, consumata acra, deci conservata in saramura; varza rosie este cel mai putin calorica (20 kcal/100 g); varza verde e cea mai bogata in vitamina C; conopida, in schimb, „ruda” buna cu varza, putin calorica, are si cele mai putine vitamine; broccoli insa ocupa al doilea loc in privinta continutului de vitamina C.
Mentionam ca, daca e consumata in mod regulat, varza poate avea rol preventiv al cancerului colonului, stomacului, plamanilor, esofagului, rectului si vezicii urinare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii