Ulcerul este maladia care consta în aparitia de „rosaturi” sau orificii pe fata interna a mucoasei esofagului, stomacului sau a unei portiuni a intestinului subtire – duoden. Cea mai frecventa forma de ulcer este cea duodenala.
Ulcerul este maladia care consta în aparitia de „rosaturi” sau orificii pe fata interna a mucoasei esofagului, stomacului sau a unei portiuni a intestinului subtire – duoden. Cea mai frecventa forma de ulcer este cea duodenala. În general, boala ulceroasa se manifesta într-o succesiune de accese, întrerupte de faze de acalmie. De obicei, primavara favorizeaza aparitia crizelor.
Asupra cauzelor care provoaca ulcerul exista înca pareri diferite, favorizate de faptul ca nu s-a ajuns la o certitudine confirmata si unanim recunoscuta din punct de vedere stiintific. Pâna una alta, concluziile evidentiate pe baza analizelor statistice enumera drept cauze ale aparitiei ulcerelor alimentatia dezechilibrata, hidratarea insuficienta, nerespectarea orelor de masa, stresul, consumul de tutun, abuzul de alcool si, mai recent, se invoca si implicatia unei bacterii – Helicobacter pylori, precum si tratamentul prelungit cu indometacin sau alte medicamente care irita stomacul si duodenul si care se administreaza fara un factor de protectie. Cercetarile vizând aceasta maladie au ajuns de asemenea la concluzia ca aceasta afectiune este mai frecventa la membrii unor familii – ceea ce sugereaza ca ar putea fi vorba si de o predispozitie genetica sau de stil de viata cu risc în raport cu potentiala maladie.
Ce se întâmpla în sistemul digestiv?
Digestia este un proces pe care n-o putem controla, dar care pune în actiune sincronizata un întreg ansamblu de organe. Acest proces se declanseaza instantaneu, înca din momentul în care alimentele sunt mestecate: dupa ce trec prin esofag si ajung în stomac, sunt descompuse prin actiunea enzimelor si a acidului clorhidric. Când alimentele nu sunt suficient mestecate sau sunt foarte picante si acide, când sunt oferite organismului „în salturi” – în exces sau în absenta oricarui program de masa -, când lichidele nu sunt suficiente, când totul se mai „asezoneaza” si cu ceva alcool tare etc., sucul digestiv este pus în situatia sa „macine” fie din greu, fie în gol, si astfel mucoasa care captuseste peretii interni ai traseului digestiv are de suferit. Sucul gastric îi produce ulceratii.
Cum se manifesta?
Cel mai important semn al ulcerului este durerea de stomac, dupa mese. Aceasta nu apare imediat, ci la distanta de doua pâna la sase ore. Durerile pot fi resimtite ca un „bolovan” în stomac, ca arsuri în spatele sternului, întepaturi, balonare, gaze, râgâieli si eructatii de necontrolat, senzatie de foame care „roade”. Puseul acut de ulcer are tendinta spontana de a ceda în câteva saptamâni, dar disconfortul este greu de suportat iar linistirea nu înseamna vindecare. Tratamentul si masurile igieno-dietetice trebuie luate imediat si corect, pentru a se evita complicatiile. În fazele avansate de ulcer se poate ajunge la hemoragie gastrica sau perforari cu peritonita consecutiva etc.
Care sunt masurile de autoîngrijire?
Desi, indicatia este ca puseele de ulcer sa fie depasite sub supraveghere medicala (pe baza medicatiei si recomandarilor medicului), formele usoare de boala sau bine cunoscute ca manifestare de catre persoana în cauza se pot trata fara prescriptii. Câteva reguli de potolire a crizei sunt de baza:
Evitati ca stomacul sa ramâna gol pe perioade lungi de timp.
Mâncati cantitati mici de alimente usoare, deloc condimentate, grase sau acide, preparate prin fierbere si repartizate în mai multe mese (5-6 pe zi).
Stabiliti-va un program de masa si respectati-l cu strictete.
În primele doua zile ale puseului, beti doar lapte dulce, caldut (6 pahare pe zi, din 3 în 3 ore). În zilele urmatoare, treptat, introduceti supe de orez, gris, cereale (secara, arpacas, ovaz) la care adaugati putin unt proaspat; oua fierte, moi; frisca. Dupa doua saptamâni, se pot introduce: pâine prajita, carne alba tocata marunt, brânza de vaci, paste fainoase, cartofi, biscuiti.
Daca sunteti fumator, renuntati la fumat sau micsorati ratia zilnica de tigari.
Administrati-va antiacide „de uz curent”, pentru neutralizarea acizilor din stomac.
Aplicati comprese calde sau o perna electrica pe jumatatea de sus a abdomenului, caldura având efect calmant.
Evitati enervarile si stresul si odihniti-va cât mai mult.
Daca dupa doua saptamâni durerile si disconfortul nu cedeaza sau daca simptomele sunt îngrijoratoare, apelati la medic pentru o evaluare corecta a situatiei si stabilirea unui tratament corespunzator. Aveti în vedere ca ulcerele care sângereaza, produc în general pierderi de cantitati mari de sânge, fapt ce pune în pericol viata. Semnele ulcerului sângerând sunt legate de voma cu sânge, scaune negre, dureri insuportabile.
Burnout-ul, un fenomen profesional
Burnout-ul, termen mentionat pentru prima data, în 1974, de psihologul Herbert Freudenberger,...
Comentarii