• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Ulcerul o durere de sezon

Ulcerul o durere de sezon

24 aprilie 2003
in Consultatii fara plata
A A

          Ulcerul este maladia care consta în aparitia de „rosaturi” sau orificii pe fata interna a mucoasei esofagului, stomacului sau a unei portiuni a intestinului subtire – duoden. Cea mai frecventa forma de ulcer este cea duodenala.

          Ulcerul este maladia care consta în aparitia de „rosaturi” sau orificii pe fata interna a mucoasei esofagului, stomacului sau a unei portiuni a intestinului subtire – duoden. Cea mai frecventa forma de ulcer este cea duodenala. În general, boala ulceroasa se manifesta într-o succesiune de accese, întrerupte de faze de acalmie. De obicei, primavara favorizeaza aparitia crizelor.
          
          Asupra cauzelor care provoaca ulcerul exista înca pareri diferite, favorizate de faptul ca nu s-a ajuns la o certitudine confirmata si unanim recunoscuta din punct de vedere stiintific. Pâna una alta, concluziile evidentiate pe baza analizelor statistice enumera drept cauze ale aparitiei ulcerelor alimentatia dezechilibrata, hidratarea insuficienta, nerespectarea orelor de masa, stresul, consumul de tutun, abuzul de alcool si, mai recent, se invoca si implicatia unei bacterii – Helicobacter pylori, precum si tratamentul prelungit cu indometacin sau alte medicamente care irita stomacul si duodenul si care se administreaza fara un factor de protectie. Cercetarile vizând aceasta maladie au ajuns de asemenea la concluzia ca aceasta afectiune este mai frecventa la membrii unor familii – ceea ce sugereaza ca ar putea fi vorba si de o predispozitie genetica sau de stil de viata cu risc în raport cu potentiala maladie.
          
          Ce se întâmpla în sistemul digestiv?
          
          Digestia este un proces pe care n-o putem controla, dar care pune în actiune sincronizata un întreg ansamblu de organe. Acest proces se declanseaza instantaneu, înca din momentul în care alimentele sunt mestecate: dupa ce trec prin esofag si ajung în stomac, sunt descompuse prin actiunea enzimelor si a acidului clorhidric. Când alimentele nu sunt suficient mestecate sau sunt foarte picante si acide, când sunt oferite organismului „în salturi” – în exces sau în absenta oricarui program de masa -, când lichidele nu sunt suficiente, când totul se mai „asezoneaza” si cu ceva alcool tare etc., sucul digestiv este pus în situatia sa „macine” fie din greu, fie în gol, si astfel mucoasa care captuseste peretii interni ai traseului digestiv are de suferit. Sucul gastric îi produce ulceratii.
          
          Cum se manifesta?
          
           Cel mai important semn al ulcerului este durerea de stomac, dupa mese. Aceasta nu apare imediat, ci la distanta de doua pâna la sase ore. Durerile pot fi resimtite ca un „bolovan” în stomac, ca arsuri în spatele sternului, întepaturi, balonare, gaze, râgâieli si eructatii de necontrolat, senzatie de foame care „roade”. Puseul acut de ulcer are tendinta spontana de a ceda în câteva saptamâni, dar disconfortul este greu de suportat iar linistirea nu înseamna vindecare. Tratamentul si masurile igieno-dietetice trebuie luate imediat si corect, pentru a se evita complicatiile. În fazele avansate de ulcer se poate ajunge la hemoragie gastrica sau perforari cu peritonita consecutiva etc.
          
          Care sunt masurile de autoîngrijire?
          
          Desi, indicatia este ca puseele de ulcer sa fie depasite sub supraveghere medicala (pe baza medicatiei si recomandarilor medicului), formele usoare de boala sau bine cunoscute ca manifestare de catre persoana în cauza se pot trata fara prescriptii. Câteva reguli de potolire a crizei sunt de baza:
          Evitati ca stomacul sa ramâna gol pe perioade lungi de timp.
          Mâncati cantitati mici de alimente usoare, deloc condimentate, grase sau acide, preparate prin fierbere si repartizate în mai multe mese (5-6 pe zi).
          Stabiliti-va un program de masa si respectati-l cu strictete.
          În primele doua zile ale puseului, beti doar lapte dulce, caldut (6 pahare pe zi, din 3 în 3 ore). În zilele urmatoare, treptat, introduceti supe de orez, gris, cereale (secara, arpacas, ovaz) la care adaugati putin unt proaspat; oua fierte, moi; frisca. Dupa doua saptamâni, se pot introduce: pâine prajita, carne alba tocata marunt, brânza de vaci, paste fainoase, cartofi, biscuiti.
          Daca sunteti fumator, renuntati la fumat sau micsorati ratia zilnica de tigari.
          Administrati-va antiacide „de uz curent”, pentru neutralizarea acizilor din stomac.
          Aplicati comprese calde sau o perna electrica pe jumatatea de sus a abdomenului, caldura având efect calmant.
          Evitati enervarile si stresul si odihniti-va cât mai mult.
          
          Daca dupa doua saptamâni durerile si disconfortul nu cedeaza sau daca simptomele sunt îngrijoratoare, apelati la medic pentru o evaluare corecta a situatiei si stabilirea unui tratament corespunzator. Aveti în vedere ca ulcerele care sângereaza, produc în general pierderi de cantitati mari de sânge, fapt ce pune în pericol viata. Semnele ulcerului sângerând sunt legate de voma cu sânge, scaune negre, dureri insuportabile.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Friptura de vaca

Urmatorul Articol

Ciorba din maruntaie de miel

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

Ciorba din maruntaie de miel

Crap special

Biftec haiducesc

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.