La modul general privind lucrurile, alergiile nu „aleg” un anume moment de instalare si manifestare (in functie de succesiunea anotimpurilor), nici victimele, indiferent de varsta (de la copiii mici, la varstnici).
Stim ca putem fi alergici la praf, la polen, la par de animal, la anumite alimente si asa mai departe. Mai greu am banui ca un alt tip de alergie poate avea la origine temperaturile scazute, frigul.
Se intelege ca alergia la frig este o problema a sezonului rece, care nu trebuie ignorata, intrucat in spatele ei se pot ascunde diferite boli sistemice. Mai exact, una dintre afectiunile care pot sa apara iarna este urticaria din cauza frigului. Ea se manifesta prin formarea unor eruptii si umflaturi la nivelul fetei, mainilor si al tuturor partilor neprotejate ale corpului. Nu trebuie sa tratam cu indiferenta aparitia simptomelor specifice alergiei la frig. Persoana afectata trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, deoarece in spatele alergiei se pot ascunde diferite boli sistemice, a explicat pentru A.M. Press prof. dr. alergolog Ioan Bradu Iamandescu. Nu exista un tratament pentru urticaria la frig, in schimb exista remedii care pot ameliora simptomele. Masurile terapeutice includ, in primul rand, evitarea temperaturilor scazute si a expunerii la modificari bruste de temperatura. Medicamentele pot ajuta la prevenirea si diminuarea manifestarilor adverse. Printre medicamentele utilizate pentru tratamentul alergiei la frig sunt incluse: – antihistaminice – care blocheaza eliberarea de histamina si impiedica aparitia simptomelor specifice.
Unele dintre acestea pot fi disponibile fara prescriptie medicala, iar altele doar in urma recomandarii medicului; – ciproheptadina – acest medicament este un antihistaminic care actioneaza asupra impulsurilor nervoase ce determina aparitia simptomelor; – doxepina – in mod normal, medicamentul este utilizat pentru tratarea anxietatii si depresiei, dar poate ameliora si simptomele de urticarie provocata de frig. Totusi, toate aceste masuri nu vor vindeca alergia la frig, ci doar vor tine simptomele sub control. Daca urticaria la frig este determinata de anumite probleme de sanatate, ar putea fi nevoie de alte medicamente sau de tratamente si pentru conditia de baza.
Nici lunile mai calduroase nu sunt lipsite de alergii. Astfel, sezonul de manifestare a alergiilor se intinde pana in lunile august-septembrie, fiind prezente, de asemenea, si alergiile la mucegaiurile care paralizeaza florile.
Deoarece polenul apare mai tarziu in zonele de deal si de munte, persoanele alergice la polen sunt sfatuite sa mearga in concediu la mare. Pe Litoral, din cauza umiditatii din aer, polenul se depune mai repede, fiind eliminat astfel riscul unei alergii.
Cel mai bun tip de tratament al alergiilor la polen ramane cel cu medicamente antihistaminice. Unele dintre cele mai cunoscute medicamente sunt Claritina, Cetrina si Telfast. Rezultate foarte bune s-au obtinut si cu Aerius, chiar daca nici acest medicament nu este eficace pentru toti bolnavii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii