Pe fondul unei cresteri extrem de ingrijoratoare a obezitatii, supraponderalitatii, maladiilor cardio-vasculare, hepatice si a altor afectiuni cauzate de o alimentatie hipercalorica, din ce in ce mai multe persoane sunt mai atente decat pana acum cu caloriile consumate prin hrana cotidiana, sperand astfel sa evite produsele si mancarurile care depasesc limitele stabilite oficial.
Unele dintre aceste preparate, desi in principiu considerate nefavorabile sanatatii, totusi sunt de folos, potrivit nutritionistilor care sustin ca ele nu trebuie suprimate complet din regimul alimentar. Iata cateva dintre acestea, care pot fi consumate cu moderatie!
– Ciocolata. In general, in 100 g din acest produs delicios gasim 480 de calorii. Totusi, dulciurile compuse in proportie ridicata din cacao pot fi bune pentru organism. Astfel, ciocolata fabricata cu multa cacao contine elemente cu actiune pozitiva puternica asupra mentalului (fortifica starea morala), sprijina memoria si ofera un aport considerabil de minerale foarte importante pentru organism, precum fierul si calciul.
– Fisticul este foarte caloric (560 kcal/100g), dar cu toate acestea are o mare valoare nutritiva si contine antioxidanti, care ajuta la reglarea unor maladii grave, cum ar fi diabetul.
– Avocado este un fruct exotic devenit foarte apreciat si la noi de cativa ani. Problema ar fi ca el contine un mare numar de calorii (circa 180 kcal in numai o jumatate de avocado). Din fericire insa, are si importante calitati favorabile sanatatii: aportul considerabil de grasimi bune pentru organism, continutul bogat in vitamine, contributia la lupta contra colesterolului marit si altele.
– Muschiul file de vita este foarte apreciat ca aliment de origine animala gatit, insa trebuie stiut ca 150 g din acesta contine aproape 450 de calorii. Totusi, el are o valoare nutritionala ridicata: este o sursa apreciabila de proteine, de fier si de vitamine din gama B. Nutritionistii recomanda consumul muschiului de vita in cantitati mici.
– Macroul se afla in meniul frecvent al multora dintre noi, dar putini sunt cei care stiu ca acest peste oceanic ne introduce in corp o mare cantitate de calorii (305 kcal/100g). Are totusi importanta calitate a continutului bogat in acizi omega-3, unii cu proprietati antiinflamatoare, altii fiind de folos creierului si sistemului nervos.
– Fructele uscate contin in medie 360 de calorii la 100 g de produs. Pe de alta parte insa, ele sunt bogate in vitamina C, in fibre si in antioxidanti – compusi foarte necesari organismului uman.
Mentionam ca, potrivit terapeutilor, sunt de preferat cu prioritate alimentele putin calorice cum sunt spanacul, loboda, stevia, castravetii si alte asemenea legume, dar si unele fructe.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii