• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 4 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un inamic perfid

Un inamic perfid

11 decembrie 2013
in Consultatii fara plata
A A

Depresia afecteaza intreaga familie a bolnavului; este un fapt cunoscut, motiv pentru care este foarte important sa fie cunoscut si comportamentul pe care cei de langa persoana depresiva il pot avea sau il pot evita. Interventiile impotriva acestei maladii sunt multiple: medicamentoase, psihoterapeutice, individuale si contextuale (sociale). In cele ce urmeaza vom vorbi despre cele contextuale. Atunci cand ne referim la depresie ca la o maladie, avem in vedere faptul ca diagnosticul de depresie presupune identificarea unor simptome cunoscute care, la randul lor, presupun un anumit tip specific de tratament, potrivit psihologului Valentin Miu. De asemenea, ne referim la faptul ca ea poate influenta pe oricine. Prin urmare, trebuie sa vorbim despre depresie ca despre o afectiune, si nu o stare afectiva trecatoare.

 Daca lucrurile stau asa, intelegem ca depresia nu este o slabiciune, o problema de vointa a celui afectat, ci mult mai mult decat atat. Asa cum nu-i putem spune diabeticului "Fa si tu un efort si o sa-ti treaca, gandeste pozitiv!", la fel nu-i putem spune nici depresivului. Mai mult, un asemenea discurs este chiar o dovada ca nu putem intelege starea in care se afla cel afectat, ceea ce inseamna o indepartare de el si implicit sporirea suferintei. O atitudine intelegatoare, fara a exagera cu atentia acordata, este mult mai potrivita.

 In acelasi mod negativ sau cel putin ineficient actioneaza si mila. Nimeni nu doreste mila, cu atat mai putin depresivul care, asa cum spuneam, are nevoie de intelegere, afectiune, apropiere si nu compatimirea care vine sa sublinieze starea rea in care se afla. Adica nici evidentierea starii, nici negarea ei nu constituie un comportament potrivit al celor din jurul depresivului.

Atentie la sfaturile prietenilor

 Una dintre atitudinile negative cele mai intalnite se refera la oferirea de sfaturi. Cand ne simtim rau primim atat de multe sfaturi incat este de la sine inteles ca, pe de o parte nu prea mai stim ce sa facem si pe de alta parte ramanem mai singuri, pentru ca sprijinul afectiv are alte cai de manifestare. Sunt doua directii majore despre care primim sfaturi nenumarate: ce remedii exista pentru depresie si ce sa facem cu hotararile importante pe care trebuie sa le luam uneori in aceste perioade (profesionale sau personale, intime).

 Ceaiuri, energizante, vitamine, alcool si multe altele par remediile potrivite care eventual au functionat pentru ceilalti. Este uimitor uneori cat de repede ne asumam rolul de vindecator, de medic, de psihoterapeut, chiar daca niciunul dintre acestea nu ni se potriveste. Mergem uneori chiar mai departe contestand sfatul medicului sau chiar tratamentul propus, iar in privinta aceasta psihoterapia are un statut si mai dezavantajos. Dintr-odata descoperim ca toti se pricep la psihologie, numai psihologul nu. Din pacate pentru un depresiv aceasta nu este cea mai buna atitudine pe care o putem avea. Pentru ca grupul de suport isi are, fara doar si poate, rolul lui terapeutic, insa numai pana la un anumit punct.

 A sta langa un depresiv, a-i putea accepta starea dificila in care se afla fara a simti neaparat nevoia de a i-o anula dandu-i sfaturi, a-l directiona inspre specialistii care il pot ajuta pe mai multe fronturi este mult mai util. Adica sunteti mai aproape de depresiv in calitate de tata, mama, frate, sora, decat in calitate de "specialist". Pentru a-l ajuta, puteti sublinia lucrurile pozitive pe care le observati in comportamentul sau ori in starea afectiva. De exemplu, incepe sa se deschida si sa participe la discutii – nu lasati sa treaca neobservat acest lucru, va puteti bucura impreuna pentru ca este un semn al imbunatatirii starii depresive. La fel in privinta culpabilitatii exagerate, a calitatii si duratei somnului, a apetitului etc. A sublinia aceste aspecte ii da de inteles depresivului ca ceilalti sunt atenti, pot observa micile modificari din starea lui, adica sunt aproape de el si inteleg ca nu ii este tocmai usor.

Strategii verbale

 Atitudinea opusa ar fi sa negam caracterul patologic al depresiei: "Faci mofturi!" sau "Nu ai nimic, analizele sunt bune!" sau "Ai de toate, n-ai de ce sa fii trist!". Mesajul implicit este: " Nu cred ca te simti rau, ci pur si simplu vrei sa atragi atentia asupra ta". Desi de obicei aceste expresii se vor incurajatoare, ele au un rezultat contrar, intrucat comunica aceeasi lipsa de intelegere pentru starea depresiva.

 In putine cuvinte, o atitudine deschisa, naturala, daca vreti, putin ingrijorata, insa nu pesimista, il poate ajuta pe cel de langa noi sa-si recapete fortele. Ajutorul cel mai consistent – nu numai pentru depresie – este o prezenta afectiva calda si necritica, pentru ca apropierea psihica da posibilitatea aparitiei unei legaturi emotionale pozitive ce poate influenta principalele simptome depresive.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Temperatura corpului, un element vital (si) iarna

Urmatorul Articol

Actualitatea arheologica

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Actualitatea arheologica

Colivia din joben

Kilkenny - orasul artelor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.