• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Temperatura corpului, un element vital (si) iarna

Temperatura corpului, un element vital (si) iarna

11 decembrie 2013
in Remedii naturale
A A

Fireste ca pastrarea unei temperaturi specifice constante la nivelul intregului corp constituie in orice clipa a vietii noastre un lucru esential, insa in sezonul rece corpul este mai expus decat de obicei unor riscuri importante de coborare a acestui nivel, cu consecintele nefaste de rigoare. Expunerea la temperaturi scazute poate genera afectiuni serioase, cum ar fi hipotermia si degeraturile. Hipotermia apare cand corpul uman se raceste si pierde caldura intr-o mai mare masura fata de capacitatea lui de a o produce, adica atunci cand corpul este expus la aer rece, apa, vant si ger sau ploaie rece.

Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii centrale a corpului sub 35 grade Celsius. Este bine sa se stie ca, in functie de temperatura, hipotermia se poate clasifica in: usoara (temperatura corpului intre 35-32º Celsius); medie (32-28º C); grava (sub 28º C).

 Daca petreceti mult timp afara, in ger, fiti foarte atenti la simptomele degeraturilor (frisoane, pielea devine rece, palida sau de culoare albastra). – Nu va expuneti la temperaturi joase daca nu este absolut nevoie. – Evitati statul pe loc la temperaturi scazute; daca trebuie sa ramaneti la aceste temperaturi, miscati-va pe loc continuu. – Cea mai mare parte a caldurii corpului se pierde prin extremitati, in special prin zona fetei si a capului, astfel incat este recomandabil sa va protejati cu ajutorul unei caciuli sau al unei sepci, preferabil una care sa va acopere si urechile. – Manusile cu un singur deget reusesc sa pastreze mai bine caldura mainilor decat manusile normale. – Purtati incaltaminte izolanta si rezistenta la apa si ghetus, pentru a preveni hipotermia si degeraturile picioarelor. – Mentineti caldura picioarelor, care trebuie sa fie in permanenta uscate, pentru a putea face fata frigului, zapezii si poleiului. n Imediat ce v-ati udat hainele, dupa o bataie cu zapada, dupa o cazatura ori pur si simplu pentru ca v-a prins afara ninsoarea, schimbati-le cat mai rapid! Nimic nu este mai rau decat sa fiti imbracati cu haine ude si inghetate intr-o zi geroasa. n Incalziti-va cu ajutorul unei paturi groase si cu lichide calde, cum ar fi ceaiul sau supa. – Evitati cofeina sau alcoolul, daca sunteti in pragul de a suferi hipotermie sau degeraturi. – Persoanelor cu boli cronice (cardiopatie ischemica, insuficienta circulatorie periferica, boli cronice pulmonare, ciroza hepatica, diabet), li se recomanda evitarea iesirilor din casa pe timp de ger.

 Organismul este capabil sa-si mentina temperatura interna, dar acest lucru se complica atunci cand temperatura ambientala scade sub 0 grade si cand expunerea la frig este indelungata. Corpul uman isi va proteja intai organele interne, (plamanii, inima) si va reduce fluxul sangvin in extremitati. De aceea, pentru inceput vom simti picioarele grele, amortite, insotite de o senzatie de arsura dureroasa, dupa care zona respectiva devine insensibila. Acest lucru se intampla mai ales daca incaltamintea este stramta si ciorapii nu sunt suficient de caldurosi. Nu e nevoie sa folosim multe haine, dar acestea trebuie sa fie largi, calduroase, pentru ca stratul de aer de sub ele sa izoleze si sa mentina caldura corpului.

 Pentru o cat mai buna protectie a pielii expuse aerului liber, in sezonul rece trebuie sa folosim creme hidratante, emoliente si balsam pentru buze (traditionalul "strugurel"). Craparea pielii este consecinta expunerii indelungate la temperaturi scazute. Se recomanda sa nu va spalati mainile excesiv cu sapun, deoarece inlaturati stratul uleios protector al pielii, nu va umeziti buzele pentru a avea o (falsa) senzatie de rehidratare, deoarece efectul este cel opus.

 Nu iesiti afara cu mainile, picioarele sau cu fata umede, deoarece favorizati hipotermia zonelor expuse. Din contra, masarea zonelor expuse inaintea expunerii la frig va accentua circulatia sangelui in aceste regiuni, deci va genera un aport crescut de caldura locala. Purtati manusi, fular si caciula. Una dintre greselile frecvente este iesirea cu capul descoperit (atentie, tineri si doamne!), ceea ce determina expunerea nervilor facial si glosofaringian la temperatura scazuta, o posibila consecinta fiind paralizia faciala cu recuperare dificila, uneori chiar incompleta, si sechele neplacute atat pentru persoana afectata, cat si pentru cei din jur.

 In caz de degeraturi, nu frictionati zona afectata cu zapada pentru ca agravati leziunile. In cazul in care deja ati suferit degeraturi, nu faceti bai cu apa calda, trecerea la temperatura normala a corpului trebuie sa se faca cu apa calduta la temperatura pielii si cu un efect benefic se pot aplica cataplasme cu coaja de stejar.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Dom Hemingway – un spargator de seifuri

Urmatorul Articol

Un inamic perfid

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Un inamic perfid

Actualitatea arheologica

Colivia din joben

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.