La vremurile noi pe care le traim, haosul social si economic e imposibil sa nu ne afecteze, intr-o masura mai mare sau mai mica, pe toti cei ce traim, cum se spune, cu grija zilei de maine si a generatiilor imediat urmatoare. Cel mai probabil, nici macar nu ne imaginam cat de nocive sunt pentru sanatatea mentala, dar si fizica, elementele constitutive ale asa-numitei crize mondiale. Sa ne gandim doar la problemele financiare, care ii arunca pe unii oameni in bratele depresiilor, ale abuzurilor de substante ce creeaza dependenta, ale supraalimentatiei ori, dimpotriva, ale anorexiei, pana la cazurile extreme de sinucidere.
Specialistii in asemenea probleme sunt de parere ca persoanele care se simt stresate din motive economice este bine sa aiba un simt al controlului asupra emotiilor proprii, dar si asupra finantelor si in general al vietii. Astfel, de pilda, cel mai bun lucru pe care un om il poate face in perioade de recesiune economica este sa nu se uite la stiri legate de dezastre economice. Televiziunile comerciale care abordeaza uneori cu o "voluptate" inumana emisiuni economice – sa le spunem – cu potential patologic exploateaza ciclurile economice naturale pentru a obtine o audienta mai mare, astfel avand publicitate mai multa si mai scumpa. Apoi, controlul emotiilor este foarte important. Oamenii sunt condusi de multe ori de emotiile lor. Investitorii institutionali stiu acest lucru si deseori fac profituri mari in momente de teama, bazandu-se pe emotiile puternice ale publicului care investeste. A profita de pe urma anxietatii este o strategie invatata din scoala economica, astfel incat cu cat sunt mai multe tranzactii, cu atat le corespund mai multe comisioane; prin urmare, vorbim despre o adevarata capcana.
Cel mai bine este ca persoanele care investesc sa ramana la planul initial de investire si sa continue sa economiseasca la fel ca si in perioadele economice favorabile. Alte doua sfaturi: este mai bine ca persoanele sa nu investeasca in actiuni pana nu au economisit bani care sa le asigure supravietuirea timp de sase luni, in caz de urgenta. Iar riscul de a lua un imprumut, de exemplu pentru o supraspecializare sau pentru schimbarea domeniului de munca merita sa fie asumat. De asemenea, specialistii sugereaza urmarea anumitor pasi pentru a mentine starea de calm in timpul perioadelor economice dificile, pasi pe care vi-i prezentam in continuare.
Primul pas: crearea unui buget. Chiar daca crearea unui buget inseamna renuntarea la anumite lucruri de care persoana respectiva nu ar vrea sa se desparta, facand acest lucru aceasta poate capata un simt important al controlului asupra finantelor proprii, lucru care pana la urma inseamna mult mai putin stres, cu toate efectele benefice asupra sanatatii generale, care deriva de aici.
Pasul al doilea: regasirea perspectivei. Daca persoana isi poate lua periodic liber de la serviciu in scopul a se oferi voluntar pentru diverse actiuni, acest lucru ii va da ocazia sa constate ca exista oameni care o duc si mai rau. Nu e vorba despre a vedea jumatatea goala a paharului, ci despre descoperirea unei realitati non-virtuale, ce poate da forte interioare nebanuite celui afectat de existenta stresanta. De asemenea, poate fi o cale de mentinere a abilitatilor profesionale, daca persoana se afla in cautarea unui nou loc de munca.
Pasul al treilea: socializarea. Este important pentru fiecare individ uman sa gaseasca oameni alaturi de care sa isi petreaca timpul intr-un mod placut. Daca persoana doreste sa fie alaturi de semeni ai sai care sunt la fel de preocupati de situatia financiara si de locul de munca si aspectele legate de acesta, trebuie sa stie ca asemenea oameni nu sunt chiar atat de greu de gasit. Majoritatea persoanelor isi fac griji in legatura cu lucruri de acest gen, dar este mult mai bine ca oamenii sa petreaca timpul impreuna cu semeni cu care pot avea activitati distractive, nu doar care vorbesc despre dificultatile financiare, despre rate la banca, facturi imense, preturi mereu in crestere si, fatalmente, despre salarii mult prea mici. De aici, concluzia ca mentalul – o forta inimaginabil de mare, aflata in posesia si – de ce nu? – in slujba fiecaruia dintre noi, ne poate face mai optimisti, mai relaxati, mai tonici, pe scurt – mai sanatosi din toate punctele de vedere.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii