• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un veac pentru eternitate

Un veac pentru eternitate

5 decembrie 2022
in Consultatii fara plata
A A

Avem cu totii in fata – fie ca suntem constienti de aceasta, fie ca pur si simplu ignoram ideea de sanatate in sine – o adevarata icoana vie a ceea ce inseamna a trai curat, punand in echilibru deplin viata personala cu cea publica, existenta in trup fizic cu cea in suflet si spirit.

 Este un om, ca noi toti, insa un om cu totul deosebit, care si-a pus cu generozitate anii traiti pana acum in slujba semenilor. Si nu sunt putini, caci de curand, faimosul acad. prof. dr. farmacist Ovidiu BOJOR, cel supranumit parintele fitoterapeuticii romanesti, a implinit venerabila varsta de 98 de ani.

 Aproape un veac, care valoreaza cat eternitatea, exemplul cel mai elocvent fiind chiar domnia-sa. Dupa zecile de intalniri pe care le-am avut de-a lungul anilor si numeroasele articole de profil pe care ni le-a oferit din tot sufletul, nu ezita nici astazi sa sugereze – oricui doreste sa inteleaga mesajul si sa-i urmeze sfaturile – cum se poate trai intr-o lume tot mai eterogena si dezorientata, facand fata unor provocari din ce in ce mai agresive.

 Pentru ca – ne spune dr. Bojor – „Schimband obiceiurile comune ale vietii de fiecare zi sub aspect mental, spiritual si alimentar, mancand si band cu discernamant ceea ce trebuie, veti deveni mai sanatosi si mai fericiti, iar viata voastra activa se va prelungi pana la cea mai inaintata varsta pe care v-a daruit-o Creatorul. Nu subestimati aceasta sansa!”.

«Eu nu concep ideea de batranete, eu sunt vesnic tanar. Dar adevarata tinerete este in sufletul meu.»

 Cele mai multe boli pleaca de la „etajele superioare”, dar tot de aici putem transmite informatii si ordine pozitive subconstientului care, la randul lui, le retransmite constientului, intregului organism. In mod curent, din pacate nu stim sa utilizam decat circa 30% din capacitatile creierului nostru.

 Completarea produselor alimentare uzuale de origine vegetala cu produse lactate, oua, miere, seminte, germeni de grau etc. poate asigura organismului uman atat necesarul de protide, cat si de acizi grasi esentiali si glucide si mai ales necesarul de vitamine, enzime, saruri minerale, microelemente, precum si de biotine, imunostimulente, adaptogene si asa mai departe. Sub acest aspect, este greu sa facem o diferentiere neta intre aliment si medicament.

 In prezent, multi adepti ai terapiei naturale au renuntat la carne, conserve, afumaturi etc., duc o viata normala, plina de energie si in special ating valori spirituale nebanuite, pana la cele mai inaintate varste.

 Un exemplu edificator il reprezinta populatiile caucaziene, care se hranesc preponderent cu produse lactate, cu fructe si legume si depasesc de multe ori varsta de 100 de ani. Marea problema care se pune astazi este insa provenienta si calitatea produselor vegetariene, a laptelui si derivatelor sale, cu atat mai mult cu cat pentru a obtine „recolte record” se utilizeaza hormoni de crestere, fertilizatori artificiali si metode de combatere a daunatorilor prin chimicalele cele mai toxice. Poluarea alarmanta a mediului se transmite pana in bobul de grau, care ne asigura painea noastra cea de toate zilele.

 „Va recomand sa nu va repeziti la prima taraba din piata unde vedeti morcovi enormi, cartofi supradimensionati, fructe perfecte ca prezentare, fara nicio urma de viermi in intreg lotul. Toate acestea provin din culturi comerciale chimizate”, ne avertizeaza dr. Ovidiu Bojor.

«Sub aspectul civilizatiei, traim astazi in era atomica si a cuceririi Cosmosului, dar foarte multi dintre noi traiesc, din pacate, in epoca de piatra a evolutiei spirituale!»

 Dr. Bojor a participat, intre altele, la numeroase misiuni in Asia (India, Tibet, Nepal), ca expert al Natiunilor Unite pentru programele de dezvoltare industriala. Din aceasta vasta regiune a lumii a preluat nenumarate lectii stravechi de viata lunga, cu exemple cat se poate de concrete si practice, pe care le-a comparat si adaptat, dupa caz, la realitatile romanesti, intru folosul populatiei.

 Din imensul bagaj de informatii nepretuite pentru sanatate, am preluat (aproape aleatoriu, caci toate au valori coplesitoare in acest sens) ideea ca o importanta sursa de longevitate o reprezinta produsele de origine vegetala, in special leguminoasele uscate si semintele de nuci, alune, migdale, arahide s.a.

 In acelasi timp, intre principalii factori nefavorabili sanatatii, ilustrul expert plaseaza abuzul de glucide obtinute prin diferite procedee industriale – faina alba, zahar rafinat si toate „anexele” lui (bomboane, inghetata, prajituri, siropuri, gemuri etc.) – in detrimentul zaharurilor simple din fructe ori a celui mai sanatos indulcitor, mierea de albine.

 Abuzul de grasimi animale este inca o cauza a imbolnavirii si scurtarii vietii. Aici insa trebuie facuta o distinctie intre zonele climatice de existenta. La eschimosi, care traiesc la temperaturi foarte scazute, consumul zilnic de asemenea grasimi (de foca, balena) este de pana la un kilogram. Daca un adult din zone mai calde ar consuma cantitatea respectiva, ar sucomba in numai cateva zile.

 Este semnificativ faptul ca si la noi, la scara mica, cantitatea de grasimi necesara oscileaza in functie de latitudine, altitudine si sezon: pe masura ce ne indreptam spre sud si spre altitudini mai joase, necesarul de grasimi animale scade, ele fiind inlocuite cu cele de origine vegetala. In contextul dat, dr. Bojor accentueaza ideea ca utilizarea zilnica in alimentatie a uleiurilor rafinate si ultrarafinate determina aparitia sau accentuarea a numeroase afectiuni gastrice, intestinale, hepato-biliare, circulatorii si dermatologice.

«Din clipa in care ne-am nascut, incepem sa murim treptat, „in rate”, dar numai sub aspect biologic.»

 Spiritul nostru – remarca dr. Ovidiu Bojor – va exista pentru totdeauna. Daca credem in legile conservarii si perenitatii materiei si energiei, putem crede si in vesnicia sufletului nostru. Continua succesiune nastere si distrugere (moarte), apoi renastere sta la baza a numeroase filosofii si religii. In fond, ce ar trebui facut pentru a ne prelungi viata si a ne imbunatati starea de sanatate?

 In primul rand, o autodisciplina fizica, biologica, morala si spirituala. Sa cultivam optimismul si sentimentele nobile care definesc statutul de om. Sa nu fim suparati pe nimeni, niciodata. Sa stim sa iertam si sa emitem numai sentimente pozitive, care in ultima instanta tot catre noi se vor intoarce (la fel ca sentimentele negative, de altfel). Sa nu ne fie frica de nimeni si de nimic, decat de propriile noastre greseli. Si, mai presus de toate, sa nu uitam nicio clipa sa iubim.

 In acelasi timp, sa nu uitam ca si noi facem parte din Natura. Nu suntem decat o infima componenta a acesteia, a Universului, iar fortele care ne coordoneaza actiunile sunt undeva deasupra noastra, atat prin puterile lor, cat si prin calitatea, daca vreti, prin perfectiunea lor.

 In zona planetei in care traim, trebuie sa ne potrivim ceasul biologic in functie de cele patru anotimpuri, asa cum face orice forma de viata integrata in natura. Si mai este ceva: toate aceste recomandari au fost formulate, intr-un fel sau altul, cu peste doua milenii in urma.

 Astazi insa confortul modern ne asigura incalzire centrala, hrana proaspata, haine comode, deplasare fara efort – la fel, in orice anotimp, indepartandu-ne pana la ruptura de mediul natural. Totodata, traim fara oprire o viata agitata, o cursa oarba pentru castigarea existentei ori dobandirea de averi, ceea ce ne macina pe nesimtite sanatatea.

 Macar un lucru bun insa tot putem face, ne asigura dr. Bojor: sa respectam „regula celor trei 8”, adica in fiecare zi sa nu ne abatem de la a avea opt ore de munca, opt ore de odihna activa (miscare, citit, divertisment etc.) si opt ore de somn. Este, metaforic vorbind, doar un minut din lectia de longevitate pe care ne-o preda, prin propriul exemplu, de aproape 100 de ani, omul Ovidiu Bojor.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Reusitele unui mecena cultural

Urmatorul Articol

Simbolurile iconice ale Sardiniei

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Simbolurile iconice ale Sardiniei

Puntea intre lumi

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.