• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Puntea intre lumi

Puntea intre lumi

5 decembrie 2022
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Subconstientul si mai ales inconstientul uman au asimilat dintotdeauna ideea ca intre doua sau mai multe locuri sau structuri oarecare exista puncte de trecere dintr-o parte in alta. Caci in acceptiunea ratiunii noastre este cat se poate de evident ca, dincolo de „ceva” trebuie sa existe „altceva”.

 Usa reprezinta tocmai aceasta punte de trecere intre lumi, care poate fi una reala si fidela gandirii umane, dar poate fi si inselatoare, o iluzie nascuta din trairile, intrebarile, capacitatile noastre. Iar ca principiu de baza general, usile se inchid pentru a ne proteja de ceea ce stim sau banuim ca se afla de cealalta parte, dupa cum, dimpotriva, ele se pot deschide pentru a lasa lumina sa patrunda, pentru a primi prietenii sau pentru a duce la o noua aventura.

 Intrucat cuprinde nenumarate sensuri explicite ori simbolistici, usa apare foarte frecvent in lucrari de arta, in literatura, incercand sa traduca multe neintelesuri ale mentalului individual si colectiv.

 Artistul fotograf si scriitorul american Edward M. Fielding face o scurta incursiune in imaginarul uman intim, exprimandu-si parerea ca o usa deschisa poate reprezenta urare de bun venit, invitatie, pe cand cele incuiate pot simboliza protectie sau intimitate, tinandu-ne in siguranta „inauntru” fata de amenintarea din „exterior”.

 Candva insa usile erau insemnate cu un X, pentru a avertiza asupra prezentei ciumei dincolo de ele. Coborand si mai adanc in subconstient, in instincte, sub acelasi semn extrem, ele reprezinta inchisoarea, o capcana, ingradire sau control.

 „O usa este un portal, actionand ca intrare sau iesire. Metaforic, o usa poate duce la aproape orice – o alta lume, un nou inceput, provocare sau oportunitate. Pe de alta parte, o usa inchisa poate reprezenta o fundatura cu sentimente de inchidere, o recluziune fara iesire. Usile detin esenta misterului, separand doua zone distincte, tinand lucrurile separate. Ele sunt o bariera, o granita, care trebuie negociata inainte de a putea fi trecut pragul. O usa serveste ca punct de primire sau ca o bariera de protectie, o legatura intre lumi, reprezinta o intrare si o iesire, conexata la pasaje si portaluri, tranzitie si timp.”

 Nu doar arhitectii folosesc caracteristicile usilor pentru a imbunatati aspectul constructiei. Romanele, poeziile si picturile au folosit simbolismul multifatetat al usilor ca prescurtare pentru conceptul de trecere, de deschidere sau apropiere. In artele plastice, la nivelul de perceptie elementar, rolul unei usi este in primul rand functional: ea imparte si totodata uneste spatiile.

 In afara oricarui paradox aparent, usa ca obiect fizic in sine exista atat in interior (cladirea, casa, camera), cat si in exterior. Usile inseamna tranzitie, dar simbolismul acestei caracteristici arhitecturale simple depaseste cu mult functia sa. Cele trei usi ale unei catedrale reprezinta credinta, speranta si caritatea.

 O usa este o aparare, o bariera, dar si un semn al noilor inceputuri. Si nu ne putem referi strict la acest spatiu de tranzit, ci si – ca magistral simbol cultural multimilenar – la acele inceputuri ancestrale regasite in mitologie. Zeul roman Janus, tatal lui Zeus si patronul tuturor granitelor era o figura cu doua fete, care privea atat catre viitor, cat si spre trecut.

     Luna ianuarie a fost numita dupa el: un an devine trecut, un alt an incepe. De aceea, sculpturile compozite ale vremii il prezinta cu chip proteic, tanar si batran in acelasi timp, intruchiparea binarului, ca o usa care are doua fete opuse. Templul lui Janus din Roma avea porti la fiecare capat. Portile erau inchise in timp de pace si deschise in timpul razboaielor.

 Unii pictori au o predilectie aparte catre dezvaluirea – si nu doar ca detaliu secundar al imaginii, ci chiar ca „personaj” central al creatiilor lor – bogatiei impresionante a fiecarui detaliu al usii, totul evoluand realmente de-a lungul timpului. Sunt imagini superbe (precum cele din ciclul portalurilor mediteraneene pline de culoare si vitalitate, desi tin pe umerii lor ziduri de cladiri vechi, decrepite, al artistului de origine maghiara Emerico Imre Toth), care sensibilizeaza la modul direct si evident sufletul privitorului.

 Altele se adreseaza unui anume grad avansat de cultura, precum sofisticatele usi atribuite curentului Art Nouveau, pentru care fiecare detaliu, de la maner si ciocanelul-sonerie pana la toc, la ancadrament ori trepte devine o arta in sine.

 Nu in cele din urma, alte orientari vin cu viziuni socante asupra usii, uneori chiar greu de suportat. Suprarealismul il are drept exemplu pe magistralul pictor belgian René Magritte, care abordeaza acest subiect in numeroase lucrari. „Victoria” (1939) sugereaza ca o usa nu separa neaparat un interior de un exterior, ci ea poate sta in fundal ca simbol evident al misterelor, temerilor si sperantelor.

 Reprezentant american de frunte, pictorul Ivan Albright, exploreaza mai degraba „dincoacele” decat acel „dincolo” de usa, intr-o compozitie profund nelinistitoare si contrarianta, incepand de la titlul bizar: „Ceea ce ar fi trebuit sa fac, nu am facut (Usa)”.

 El evoca acea prezenta niciodata vazuta aievea, ce ne-a inspaimantat in nopti ale copilariei, printr-o usa sumbra, plina de decoratiuni oculte, pe tocul careia e asezata mana unei femei batrane, care nu se stie daca ar vrea sa treaca acel prag sau pandeste aparitia cuiva de dincolo. Cine ar putea fi ea? Poate chiar noi, cei care privim imaginea desprinsa din propria noastra constiinta!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Simbolurile iconice ale Sardiniei

Urmatorul Articol

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

Cel mai mare vas de croaziera - o catastrofa ecologica?

Cel mai mare vas de croaziera - o catastrofa ecologica?

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.