De obicei, asteptam sezonul cald cu nerabdarea fireasca a celui care stie ca evenimentul respectiv, desi repetat anual, ne va aduce si ceva nou, foarte placut. Expunerea la soare ne ofera un sentiment puternic de confort, apoi are mult-ravnita „componenta” estetica – bronzajul, insa in primul rand inseamna sanatate.
Totusi, plaja inceputa brusc si abuzul pot afecta grav tocmai echilibrul organismului. Considerand ca in general se cunosc regulile pregatirii si expunerii propriu-zise, va prezentam mai jos cateva situatii nedorite, precum si principalele masuri care se pot lua.
Insolatia, este cauzata de contactul prelungit, excesiv, cu razele soarelui. Acestea transmit o cantitate mare de caldura, in parte catre oasele capului si creier, in special cand expunerea se face cu capul descoperit. Se poate sa apara insa insolatia si la nivelul pielii, asociata cu arsuri. Simptomele sunt destul de complexe: cefalee difuza, greturi, varsaturi, chiar si stari de lesin – efect al instalarii edemului cerebral. O prima masura ce trebuie luata este transportarea bolnavului la umbra si aplicarea de comprese reci pe ceafa.
Caldura excesiva face ca organismul sa transpire mult, pierzand astfel o mare cantitate de apa (pana la 3-4 litri), de saruri minerale si microelemente (magneziu, calciu, sodiu, potasiu s.a.m.d.). Persoanele afectate prezinta astenie fizica puternica, lipsa poftei de mancare, somnolenta, stari de lesin. In asemenea cazuri, consultarea unui medic nu trebuie amanata, deoarece urmarile insolatiei pot deveni foarte grave.
Intr-o etapa preliminara, bolnavul trebuie ajutat dandu-i-se spre consum cantitati semnificative de apa minerala, sucuri naturale de fructe si fructe crude, pentru compensarea dezechilibrului apei si al sarurilor minerale. De asemenea, se poate administra un medicament antitermic, cum este aspirina.
Arsurile sunt de mai multe tipuri si apar la nivelul pielii, atunci cand se sta prea mult timp in bataia directa a razelor soarelui, brusc, cum multi obisnuiesc sa procedeze in primele zile petrecute la mare, in graba de a nu pierde nici o ora din timpul socotit a fi destinat plajei.
Exista si o predispozitie la arsuri, persoanele vizate fiind cele cu pielea foarte alba, in special cele blonde si roscate, dar si cele cu ochi de culoare deschisa. La fel ca arsurile produse prin contact cu flacara deschisa ori cu substante chimice periculoase, si arsurile solare pot avea diferite grade.
– Arsurile de gradul I se manifesta prin dureri locale, inrosirea pielii si, de obicei, frisoane. Ca tratament de urgenta, se recomanda aplicarea de comprese reci cu infuzie de musetel sau frunze de varza cruda, dar si alcool sanitar diluat, lotiuni calmante cu alcool, lotiuni dupa plaja.
– Arsurile de gradul al II-lea apar in cazul expunerilor prelungite si se manifesta prin dureri, ca si prin aparitia unor basici de diferite dimensiuni, pline cu un lichid incolor. In majoritatea cazurilor de acest fel, arsurile sunt insotite de insolatie. Daca se constata aparitia arsurilor de gradul al II-lea, zona afectata va trebui spalata cu apa fiarta si racita, apoi va fi aco-perita cu comprese sau cu un cearsaf steril.
Nu se recomanda aplicatiile locale cu unguente grase, nici spargerea basicilor, intrucat locul respectiv se poate infecta si afectiunea duce la complicatii. In oricare dintre cele doua situatii, persoana arsa va evita cu totul expunerea directa la soare, va bea zilnic 2-2,5 litri de lichide (in special apa minerala si sucuri de fructe), va consuma multe fructe proaspete.
Pentru evitarea neplacerilor de acest tip, exista si numeroase alte sugestii. Unii medici sustin ca singura protectie garantata si eficienta o constituie expunerea indirecta la soare si, in orice caz, acoperirea capului si folosirea ochelarilor impotriva radiatiilor puternice. Pe de alta parte, este binevenita pregatirea bailor de soare de pe plaja ori de la munte, prin expuneri scurte, inaintea vacantelor propriu-zise.
Mai sunt amintite lotiunile pentru sau dupa plaja, dusurile reci de dupa expunerea la soare si alte asemenea masuri menite sa pastreze pielea elastica si sanatoasa. Pentru ca nu trebuie uitat un lucru: soarele este un garant al insasi vietii, dar in „doze” mari poate genera boli grave, intre care anumite forme de cancer al pielii. Prin urmare, sa-l „consumam” cu masura!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii