Efectul terapeutic al apei marine sau al celor din rauri si lacuri este cunoscut si utilizat de mii de ani. Ceea ce astazi numim talasoterapie se practica inca inainte de „parintele medicinei”, Hipocrate, in scop preponderent profilactic. De altfel, toate populatiile din zonele scaldate de ape se folosesc de acest nepretuit dar al naturii.
Atunci cand simteau ca nu stau prea bine cu sanatatea, vechii egipteni mergeau de obicei pe tarmul Mediteranei sau pe cel al Marii Rosii, unde nisipul fierbinte se intalneste cu valurile sarate si cu briza. Va prezentam si cateva argumente si recomandari pentru a urma exemplul celor din Antichitate, mai ales ca sezonul estival bate la usa, iar litoralul romanesc pare a fi in acest an lipsit de aglomeratia sufocanta din alte veri.
– Se stie ca aerul marin (cel din zona plajei, in special) contine o concentratie de iod mult mai mare decat cel din orase. Si, cum iodul este un component din complexul hormonal al tiroidei, de efectul pozitiv al sau beneficiaza in primul rand persoanele care au anemie, rahitism, daca fac cure de talasoterapie.
– Mergeti in vacante si la sfarsit de saptamana la mare ori programati-va macar cateva ore de sedere pe malul unui rau si veti cunoaste binefacerile talasoterapiei.
– Dimineata, veniti pe tarm, asezati-va la soare pe nisip, iar dupa circa o ora intrati in apa, pentru a va hrani cu o portie de sanatate din valuri.
– Plaja nu inseamna doar sa stai intins sub razele soarelui. Mergeti cat mai mult desculti pe nisipul ud, facand astfel un excelent masaj al talpilor – zona a corpului unde se gasesc numeroase terminatii nervoase. De fapt, este vorba realmente despre o sedinta de reflexoterapie completa. Cu fiecare pas, sangele va fi propulsat mai bine catre inima si circulatia sangvina va avea astfel de profitat.
– Intrati in apa la o adancime pana in dreptul genunchilor si lasati valurile sa loveasca aceasta zona, actiune ce face ca articulatiile sa devina mai elastice.
– Inotati in apa calda, apoi ramaneti cateva minute in picioare, pentru ca sarea marina sa poata patrunde mai bine in epiderma.
– Asezati-va apoi pe saltea (prosop, cearsaf) si aparati-va capul si ochii de actiunea nociva a razelor soarelui.
– Cateva minute de dus racoritor, urmate de o plimbare pe tarmul nisipos, numai in costum de baie, vor face ca efectele razelor solare sa dureze mai mult si sa fie mai benefice.
– Stiti bine, desigur, care sunt perioadele din zi nerecomandate sederii in plin soare, mai ales in preajma unei ape. Si, pentru ca simpla miscare in cadrul respectiv, mai mult ori mai putin energica, are darul de a genera si oboseala, dupa-amiaza e bine sa nu ignorati somnul solicitat de organism. Dupa perioada de odihna insa nu scapati ocazia unei mici petreceri cu dans. Veti constata astfel ca ziua dumneavoastra de talasoterapie nu are absolut nimic in comun cu stresantele vizite la medic, seara fiind o binemeritata incununare a respectivei zile.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii