Pare de necrezut, însa vorbim despre lucruri cu care nu se glumeste, mai ales ca diabetul este o boala extrem de grava, care nu doar ca produce mari suferinte, dar în prezent, oficial, medicina nu a oferit un tratament care sa o vindece; altfel spus, ea trebuie „dusa pe picioare” toata viata, cu tratamentele corespunzatoare de întretinere a vietii. Un studiu prezentat la Conferinta Mondiala pe tema diabetului, organizata la Vancouver, în Canada, a produs mare agitatie în lumea medicala. Un experiment desfasurat de Universitatea Newcastle din Marea Britanie sustine ca diabetul de tip 2 se poate vindeca total si definitiv cu ajutorul unei interventii chirurgicale minore!
– Specialistii britanici au produs senzatie în comunitatea stiintifica cu descoperirea lor: diabetul se poate vindeca definitiv daca se extrage chiar si mai putin de un gram de grasime din pancreas. Metoda a fost experimentata pe 27 de pacienti obezi, dintre care 18 erau diagnosticati cu diabet de tip 2, tratati în Spitalul Universitar Newcastle. Toate aceste persoane au fost supuse unei interventii chirurgicale minim-invazive bariatrice, prin care a fost montat un inel gastric pentru reducerea absorbtiei substantelor nutritive. Dupa aceste operatii, toti pacientii au pierdut în greutate, iar scanarile ulterioare au confirmat ca acest proces corespunde unei reduceri drastice a nivelului de grasime din organism.
În cazul diabeticilor, în ciuda pierderii kilogramelor în plus, nu se înregistra si o scadere a nivelului de grasime din pancreas. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca o interventie directa asupra pancreasului poate avea efect. Rezultatele acestei operatii au fost spectaculoase, iar toti cei 18 pacienti s-au vindecat de diabet!
– Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut si sub numele de diabet cu debut la vârsta adulta, se caracterizeaza prin faptul ca pancreasul continua sa produca insulina, uneori chiar mai multa decât în mod natural. Organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel încât în realitate exista un deficit insulinic. În întreaga lume s-a înregistrat o crestere exponentiala a acestei maladii, pe fondul cresterii în greutate a populatiei.
Pâna în prezent se credea ca nu exista un tratament împotriva acestei teribile maladii cronice, iar pacientul trebuie sa tina sub control strict nivelul de zahar din sânge, glicemia. Oare sa fie aceasta marea speranta pentru diabetici si persoanele predispuse la aceasta boala de a scapa definitiv de chinuri?
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii