Vestea nu este tocmai buna: fiecare dintre noi risca sa aiba intr-o zi tensiunea marita peste limitele maxime admise. Cauzele sunt foarte numeroase, iar efectele se intind de obicei pe tot restul vietii. Totusi, partea pozitiva a problemei arata faptul ca acest nedorit moment al intrarii in "clubul hipertensivilor" poate fi intarziat, cu conditia sa respectam anumite reguli de protejare a arterelor. Tensiunea arteriala poate sa creasca ingrijorator incepand din jurul varstei de 50 de ani, la 65-70 de ani devine un fel de banalitate, iar la 80 de ani cam nimeni nu ii scapa.
Se face referire la hipertensiune atunci cand masuratorile indica in mod repetat cel putin 14/9 la controlul medical sau 13,5/8,5 acasa (verificari in special, dimineata si seara, trei zile consecutiv). De aceea, pentru a limita riscurile de boli cardio-vasculare, trebuie pastrate valori scazute (dar normale) cat mai mult timp posibil. Iar viata, ca si studiile medicale in domeniu au dovedit ca este suficienta o modificare a ceea ce se numeste igiena de viata durabila. Nu vorbim aici despre formule savante sau alt gen de "retete", ci pur si simplu despre anumite deprinderi comune pe care le cunoastem cu totii, dar care – in mod paradoxal – sunt fie insuficiente, fie deloc aplicate. Sa vedem despre ce ar fi vorba!
Controlati-va circumferinta taliei!
Riscul de hipertensiune la femei este de 1,5 ori mai ridicat la cele cu supraponderalitate si de 3 ori in caz de obezitate. Prin urmare, ideal ar fi sa se mentina un indice al masei corporale (raportul greutate/talie) sub valoarea de 25. Astfel, potrivit specialistilor, 1 kilogram de masa corporala mai putin inseamna totodata o scadere a presiunii sistolice de circa 1 mmHg. Sa facem o precizare necesara, pentru ca majoritatea persoanelor nu o cunosc: cand spunem de pilda ca avem tensiunea 12 cu 7, prima valoare corespunde presiunii arteriale sistolice (cand inima se contracta) si a doua, presiunii diastolice (cand inima se relaxeaza). Valorile se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHg), iar pe afisajul asa-numitelor autotensiometre apare scris 120 si 70.
Sarea si miscarea!
Hipertensivii stiu in principiu ca un inamic redutabil al sanatatii, mai ales in cazul lor, este excesul de sare. Fata de cele 6 grame pe zi, in medie, cat se recomanda, deja a ajunge la 8 grame constituie un abuz si, s-o spunem direct, lipsa de respect fata de propriul nostru organism. Aceasta, deoarece sarea favorizeaza retentia apei, fapt deosebit de daunator pentru rinichi si inima. Si aici nu e vorba doar despre… a ascunde solnita, caci sarea se gaseste din abundenta in unele alimente, mai cu seama in cele industrializate, de genul mezelurilor, conservelor, semipreparatelor etc. De asemenea, practicarea miscarii in mod regulat (jogging, mers rapid, ciclism etc.), cel putin 20 de minute de trei ori pe saptamana poate determina scaderea tensiunii cu pana la 4 mmHg. Important este sa se respecte acest ritm deloc deranjant.
De retinut in plus
– Atentie la consumul de grasimi! Alternati grasimile animale (din carne, peste, unt) cu cele vegetale (ulei de masline, de rapita, anumite margarine).
– Consumati cat mai multe fructe si legume (netratate chimic ori modificate)! S-a constatat ca exista un raport invers proportional intre consumul acestora si nivelul tensiunii. Prin urmare, tensiunea va fi cu atat mai echilibrata cu cat vom acorda prioritate unei alimentatii vegetariene.
– Evitati abuzul de alcool! Mai mult de 3-5 pahare – in principiu, de vin – pe zi vor face sigur ca tensiunea sa creasca periculos. Si, la urma-urmei, cel mai bine ar fi sa nu consumati deloc, mai ales bauturi tari.
– Renuntati la tigari! Fumatul accelereaza imbatranirea arterelor, chiar daca nu are o actiune directa asupra valorilor presiunii arteriale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii