Minunatul oras, considerat capitala comertului mediteranean, este o acumulare de comori artistice si arhitectonice, un amestec de nobila mandrie si profunda melancolie. Plin de monumente de tot felul: statui, parcuri, catedrale si palate, cu o Universitate datand din 1471, o Academie de Belle-Arte din 1751, un Institut de Muzica purtand numele marelui Verdi, orasul, cunoscut din Antichitate, si-a impus suprematia comerciala in bazinul estic al Mediteranei si s-a aflat intr-un permanent conflict cu Venetia pentru aceasta suprematie. Aflat pe tarmul de nord-vest al Italiei, intr-un golf al Marii Ligurice, este si astazi cel mai mare port al tarii, un important nod de comunicatii, centru cultural, comercial si industrial, supravietuind vicisitudinilor istoriei.
Dintre monumentele Genovei trebuie mentionate in primul rand Vechiul Port, restaurat de Renzo Piano si Acvariul, unul dintre cele mai mari din lume. Aici pot fi vazuti rechini si delfini si sunt dezvaluite multe dintre secretele marilor. In spatele portului, al docurilor si macaralelor, urcand cateva trepte ajungi in Ripa Maris o cunoscuta strada medievala, una dintre cele mai vechi din oras. Centrul istoric si Palatul Rolli apartin patrimoniului universal si constituie una dintre cele mai largi zone pedestre din lume, incluzand Via Garibaldi (fosta "Strada Nuova") cu cateva palate vestite, unele transformate in muzeu, printre care Palazzo Tursi unde este expusa una dintre viorile lui Paganini.
Palazzo Ducale, odinioara sediu al unui guvern oligarhic, este acum gazda unor expozitii si importante evenimente culturale. Turnul palatului, Grimaldina, a fost folosit ca inchisoare pana la Cel de al Doilea Razboi Mondial, iar, printre cei care au trecut pe aici, trebuie amintit Niccolo Paganini. In muzeul Catedralei San Lorenzo se afla o cupa numita "Sacro Catino" pe care multi o considera a fi "Sfantul Graal". Un drum pitoresc leaga Catedrala de Portul Vechi si de Palatul San Giorgio, in vreme ce Muzeul Diocesian expune unele dintre cele mai vechi marturii ale civilizatiei lumii, gasite la Genova. Piata San Matteo este un exemplu de cartier aristocrat, cu palate de marmura, construite in stil romanesc, dintre care multe au apartinut odinioara familiei Doria.
De un real interes se bucura in randurile vizitatorilor Casa lui Cristofor Columb si ruinele Manastirii Saint Andreas de alaturi. In apropiere se afla Poarta Soprana, incastrata in zidurile Barbarosa. Din Piata Portello aflata la inaltime la care poti ajunge cu un lift urcand din Belvedere Montaldo sau Spianata Castelletto, cum ii spun genovezii, poti admira o splendida panorama a orasului, de la acoperisurile de gresie din centrul istoric pana in golf. Farul este un simbol al orasului si a fost considerat multa vreme un element strategic. Parcul Nervi, plamanul verde al orasului, este si un loc evocator, datorita pozitiei sale pe o stanca uriasa, privind spre mare. Aici se inalta trei cladiri impunatoare gazduind Muzeul Orasului si cele de arta moderna, realizand o perfecta unitate intre natura si arta.
Villa Pallavicini, al carei parc a fost realizat de arhitectul Michele Canzio, care a desenat si proiectul teatrului Carlo Felice, este conceputa ca un adevarat decor teatral. Trebuie amintite de asemenea numeroasele foste porti ale orasului si fantanile cu minunate ornamente dar si Gradina Botanica, un loc de reala desfatare. Razboaiele si luptele de rezistenta au lasat urme adanci in orasul care pare sa-si vindece ranile, sa-si dezvaluie tainele si sa evoce trecutul sau de "regina a marilor".
IRINA STOICA
Comentarii