Desertul Atacama (Chile). Este un desert de coasta din America de Sud si cel mai arid din lume, precipitatiile fiind de 1,8 mm la 10 ani! Se afla in nordul statului Chile limitat la vest de coasta Paci-ficului, la nord de Peru si la est de Bolivia si Argentina. Desertul, prin privelistea limpede spre cer, ii atrage pe astronomii ce doresc sa scruteze vazduhul cu telescoape dintre cele mai puternice. Pe toata intinderea desertului Atacama observatoarele astronomice sunt singurele constructii ce "perturba" linistea vastului peisaj de la mare altitudine. Cercetatorii Universului au amplasat aici unul dintre cele mai mari telescoape din lume, ce are un diametru de opt metri si ar putea distinge farurile unei masini care, "din intamplare", s-ar afla pe suprafata Lunii.
In alta parte a desertului, se construieste cel mai avansat radio-telescop, denumit Atacama Large Millimeter Array, prevazut cu 66 de antene de mare precizie, iar pozitionarea lor se afla la 5000 m deasupra nivelului marii. Regiunea desertului Atacama este ideala pentru experimentele spatiale in vederea explorarii planetei Marte.
Golful Chesapeake, Maryland (SUA)
Devenit un adevarat laborator viu pentru oamenii de stiinta datorita problemelor cauzate de eliberarile chimice ale culturilor agricole, de sporirea nivelului marilor si oceanelor, de cele produse de poluare si multe altele, Golful Chesapeake, din Oceanul Atlantic, ce odinioara adapostea multe vietuitoare marine, este astazi, obiect de studiu, facandu-se eforturi enorme pentru remedierea situatiei. Golful are 311 km lungime, pana la 40 km latime si o suprafata de circa 8.365 kmp si a fost explorat si cartografiat in anul 1608 de capitanul John Smith. Cea mai mare problema a zonei, sustine Departamentul Mediului din Maryland, o reprezinta cantitatile excesive de nitrogen si fosfor ce se scurg in bazinul de receptie al golfului. Oamenii de stiinta au venit in Golful Chesapeake pentru a studia dezvoltarea excesiva a algelor ce rapesc oxigenul din apa si ucid restul formelor de viata (crabi si scoici), dar si pentru a afla date noi despre cauzele fenomenului ce duce la disparitia tarmurilor si transformarea ecosistemelor mlastinoase.
Vulcanul Soufriere Hills, Montserrat (Caraibe)
Este probabil, cel mai monitorizat vulcan din lume, deoarece, dupa o lunga perioada de inactivitate, aproape un secol, in 1995 a erupt si de atunci nu s-a mai oprit. Vulcanul are o inaltime de 915 m deasupra nivelului marii, iar insula sub forma de para, Montserrat, locul unde se gaseste acesta (un adevarat paradis) a devenit aproape nelocuibila. Cea de-a doua eruptie s-a produs pe 25 iunie 1997 cand scurgerile de lava si norii de cenusa vulcanica se inaltau la peste 3000 de metri deasupra insulei distrugand capitala Plymouth. Ultima eruptie a avut loc pe 5 februarie 2010. Observatorul Vulcanic Montserrat, cu statii permanente asezate in jurul vulcanului, monitorizeaza activitatea seismica, dilatarea si emisiile de bioxid de sulf, pentru a preveni alta catastrofa. De asemenea, aici vin oameni de stiinta din toata lumea, dornici sa studieze dinamicul petec de pamant.
Valea Danum, Insula Borneo
Cele peste 40.000 hectare de padure din sud-estul Asiei sunt o "Mecca" a cercetatorilor in domeniul biodiversitatii arboricole. S-a constatat ca pe o suprafata de 50 de hectare pot fi gazduite nu mai putin de 300 specii de arbori. Gary Hartshom, cercetator la Centrul Forestier Mondial afirma ca "in mod normal, o specie prospera in defavoarea celorlalte, dar nu si in aceasta padure". De aceea, de aproximativ 25 de ani, oamenii de stiinta s-au aventurat pe aceste locuri, incercand sa afle care este motivul nemaiintalnitului fenomen. Societatea Regala a Marii Britanii a creat conditii de cazare pentru cercetatorii dispusi sa aloce un timp mai lung studiilor necesare. Zona de conservare Valea Danum se intinde pe 438 kmp si are un statut unic. Fiind lipsita de asezari umane, fauna, flora si padurile au ramas intacte, ceea ce a dus la atragerea oamenilor de stiinta.
Exista multe alte locuri ce uimesc lumea stiintifica si, probabil, vor face obiect de studiu pentru generatii intregi. Natura are tainele ei pe care, cu pasiune, rabdare si cautari nenumarate, oamenii de stiinta incearca sa le descopere. Uneori reusesc, alteori emit doar ipoteze.
IOANA FLORIA
Comentarii