Descoperirea originilor popoarelor nordice, cunoscute sub numele colectiv de „eschimosi”, a constituit întotdeauna o problema complicata pentru oamenii de stiinta, un motiv important constând din deplasarile masive de populatii pe distante foarte mari, în cautarea unor zone de locuire mai prietenoase.
Exista astfel teorii care leaga comunitati nord-siberiene de Alaska sau de nordul arhipelagului Japoniei, iar altele se îndreapta catre regiuni central-asiatice, între care si actualul teritoriu al Mongoliei.
Misterele originii si functiei monolitilor
Aproximativ 1.650 de monumente, cele mai spectaculoase expresii artistice ale epocii târzii a bronzului (1400-700 î.Hr.) din întreaga lume, denumite „pietre cu cerbi” au fost documentate în Eurasia, provinciile din Mongolia detinând 80% din ele. Aceste adevarate capodopere prezinta mai multe imagini în basorelief, predominante fiind reprezentarile de cerbi, elani, cai, vaci, porci, tigri, broaste si pasari, fete umane si Soarele.
Ele sunt fascinante, deoarece ofera o perspectiva asupra comunitatilor umane care au trait aici la momentul în care au fost create, dar ofera putine informatii sau deloc despre scopul crearii lor. Chiar si în prezent, arheologii continua cercetarile, pentru a afla mai multe informatii despre „pietrele cu cerbi” si despre oamenii care le-au realizat.
Primele analize asupra „pietrelor cu cerbi” au fost efectuate în anul 1856, când cercetatorul rus D.P. Davydov a descoperit „piatra Ivolga”, în actuala provincie Ulan-Ude, si a publicat un articol despre aceasta „piatra cu cerbi” rara.
Câteva decenii mai târziu, în 1892, V. V. Radlov, un turcolog rus specializat în limbi turcesti, a publicat mai multe desene cu alte pietre asemanatoare, descoperite pe arii largi din toata Mongolia. Acesti cercetatori au gasit monolitii fascinanti, dar au reusit numai sa emita teorii despre utilitatea lor.
Ritualuri funerare sau samanice?
Monumentele au fost sculptate în special din granit sau piatra verde, în functie de regiune. Compozitia lor este similara, dar înaltimea variaza foarte mult, unele masurând pâna la 4,5 metri, în timp ce latimea variaza de la 28 la 78 cm, iar grosimea, de la 17 la 40 de cm. Nu pare sa existe vreo „regula” sau vreun motiv pentru realizarea formelor pietrelor; unele au vârfuri rotunde, în timp ce altele sunt plate.
Pe lânga acestea, alte pietre au vârful rupt, lasând forma originala incerta; se presupune ca au fost avariate intentionat, dintr-un motiv necunoscut. Majoritatea pieselor au fost gasite în pozitie verticala, cu fetele decorate orientate spre est. Partile sculptate au fost realizate, în principal, înainte de amplasarea pietrelor, desi unele prezinta urme mai clare de sculptura dupa ridicarea lor. Un studiu efectuat la sfârsitul secolului al XX-lea a generat ipoteza ca „pietrele cu cerbi” de pe aria mongola erau probabil legate de cultura mormintelor din placi de piatra datând din epoca bronzului.
Teoria a fost sustinuta mai târziu de descoperirea oaselor de animale în jurul lor si îngropate sub mai multe asemenea piese. Cerbii stilizati ca fiind capabili sa se ridice la cer sunt cele mai frecvente figurine si se presupune ca acestia semnifica protectie, transformare si tranzitie, deoarece sunt adesea reprezentati alaturi de razboinici sau în relatie cu Soarele.
Unii istorici au afirmat ca renii ar fi avut rol apotropaic, adica de ghizi pentru sufletele decedatilor catre cer, ceea ce ar explica reprezentarea lor în zbor si apropierea de Soare. Coarnele împodobite ale cerbilor simbolizeaza, conform traditiei locale, transformarea spirituala a samanului, trecerea de la viata pamânteasca la viata cereasca.
Alte imagini includ arme, unelte, forme specifice si, mai rar, fete umane – toate sculptate în vârful pietrelor si înfatisate cu gurile deschise, sugerând ca ar fi putut face parte dintr-un ritual samanic, o semnificatie religioasa a pietrei ca o expresie vocala sacra.
Exista indicii ca, ulterior, unele „pietre cu cerbi” au fost reutilizate ca monumente funerare amplasate pe tumuli (movile funerare de pamânt).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii