500 g carne de vita, 2 cepe mari, 4 catei usturoi, 1 morcov, 200 ml bulion, 200 ml sos de rosii, 2 frunze dafin, 3 linguri ulei, 500 ml apa sau supa de vita, cimbru uscat, sare, piper.
Se taie carnea de vita în cuburi, apoi se curata si se taie marunt ceapa si usturoiul, iar morcovii se taie cubulete. Intr-o cratita se încalzeste uleiul si se pune ceapa care se caleste pâna devine aurie. Se adauga usturoiul, morcovul si se mai calesc înca 2-3 minute. Se pun si cuburile de carne si se rumenesc pe toate partile, apoi se pune sare si piper dupa gust. Dupa ce carnea s-a rumenit, se toarna sosul de rosii peste carne si legume, apoi se pun frunzele de dafin si cimbrul uscat. Se toarna suficienta apa sau supa de vita pentru a acoperi ingredientele si se lasa tocanita sa fiarba la foc mic, aproximativ 2 ore, pâna ce carnea este frageda. Se poate adauga apa daca este nevoie.
Prajitura cu iaurt si mere
1 cana iaurt, 1/2 cana ulei, 2 cani zahar, 3 cani faina, 5 oua, 1 plic praf de copt, coaja rasa de la o lamâie, 2 pliculete zahar vanilinat, 4 mere.
Se freaca galbenusurile cu un praf de sare si uleiul. Albusurile se bat spuma cu zaharul si zaharul vanilinat. Se încorporeaza compozitia de galbenusuri în cea de albusuri, apoi se adauga faina, iaurtul, praful de copt si coaja de lamâie. Se spala merele, se curata de coaja si sâmburi, apoi se taie cubulete. Se toarna compozitia într-o tava tapetata cu ulei si pesmet, se adauga merele tavalite putin prin faina si se da la cuptor. Când este gata se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar si se taie.
Comentarii