Una dintre situatiile care îi enerveaza la culme pe multi parinti este dezordinea din camerele copiilor lor. Adesea, imperativul "aranjeaza-ti camera!" ramâne fara ecou. Ce este de facut? Pentru a evita un conflict, spun psihologii, problema trebuie abordata în functie de vârsta copilului.
Înainte de 4 ani este inutil sa-i sugerati copilului sa faca ordine în "imperiul jucariilor" sale. Pentru el aceasta nu are nici un sens, explica psiholog Emmanuelle Rigon. La aceasta vârsta copilul are nevoie sa tina în mânuta jucarii si sa le priveasca. Daca una dintre ele dispare într-o cutie, el îsi imagineaza ca nu o va mai vedea niciodata. Celor mici le place sa-si împrastie jucariile în toata casa, aceasta fiind o modalitate de a-si marca teritoriul.
În aceste conditii, trebuie sa procedati cu blândete. Ideal ar fi sa reusiti ca seara înainte de culcare împreuna cu copilul sa aranjati jucariile în camera sa, iar papusa sau ursuletul preferat sa poposeasca în patutul sau.
Copiii de vârste cuprinse între 4 si 6 ani pot întelege necesitatea ordinii, cu conditia sa îi convingeti cu argumente solide. Ei au nevoie de spatii mai mari pentru a-si conduce camionul sau a se juca cu prietenii. Dar, la aceasta vârsta copiii nu au nici o notiune despre organizare. Daca îi ajutati dotându-i cu un cos frumos si încapator pentru jucarii si câteva etajere va deprinde obisnuinta ordinii. Cu timpul va deprinde si va aprecia importanta ordinii în gândire, de mare importanta în viata de scolar. Sfatuiti-i si aratati-le cum trebuie sa procedeze. În felul acesta, când vor creste vor putea alege si alte metode ce li se vor parea bune. Dupa 6 ani copilul este capabil sa aranjeze totul singur, potrivit ideii sale si logicii proprii. De altfel, el va refuza ajutorul parintilor. El singur stie de ce, pe aceeasi etajera stau masinute iesite din uz, ursuleti din plus, carti si minicalculatorul. Dar chiar daca îsi revendica libertatea de a-si organiza camera si implicit coltul jucariilor, nu înseamna ca va face cu usurinta ordine. Este spatiul lui si trebuie sa acceptati regulile impuse de copil, chiar daca vi se par irationale. Camera sa reprezinta teritoriul lui, unde trebuie sa se simta liber oricât de putini ani ar avea. Ordinea va veni mai târziu. Rabdare. Oricum, nu interveniti brutal în aranjarea camerei unui copil, nu aruncati nici un obiect, chiar daca vi se pare vechi si inutil, fara stirea "stapânului". Pentru el ar putea avea alta valoare. Respectând "afacerile" sale îl veti învata sa le respecte la rândul sau, pe ale celorlalti. Camera unui adolescent, spun psihologii, reflecta ceea ce este în capul sau. Totusi, nu trebuie niciodata sa-l obligati imperativ sa-si faca ordine. Întrebati-l daca are nevoie de ajutor pentru aceasta. În general adolescentilor nu le place prezenta adultilor în camera lor. Respectându-le conditiile, evitati posibilele conflicte.
Comentarii