Efectele benefice ale plantelor par inepuizabile. Mai nou, tot mai multi specialisti le recomanda celor care doresc sa slabeasca. Dietele drastice care va pot ajuta sa scapati de cateva kilograme pot fi inlocuite cu diverse ceaiuri. In plus, ceaiurile din plante nu au efecte secundare si stimuleaza metabolismul fara sa-l dezechilibreze.
Despre ceaiul verde se stie demult ca este asociat unor diete de slabit. Intr-adevar aceasta planta ajuta la scaderea greutatii. O ceasca de ceai verde contine doar 4 calorii si multe elemente benefice organismului: antioxidanti si un procentaj crescut de poligenoli, substante care contribuie la arderea caloriilor si a grasimilor. Puteti inlocui traditionala cafeluta cu ceai verde pentru ca si el contine cafeina. Daca includeti in regimul alimentar zilnic trei cesti de ceai verde, in doua-trei luni veti constata ca ati dat jos cateva kilograme si, in plus, colesterolul s-a apropiat de limitele normale.
Urzicile au un continut bogat in vitamine (C, E) si in minerale: calciu, magneziu, fier, siliciu si potasiu, elemente care mentin sanatatea, hranind organismul. In plus, „curata” toxinele din sange si reduc apetitul. Ceaiul de urzici are efect diuretic si stimuleaza digestia. Se recomanda doua cesti de ceai pe zi, una dimineata, alta seara, pregatite dintr-o lingura de planta uscata la 250 ml de apa clocotita. Efectul asupra greutatii il vedeti din primele doua saptamani.
Socul este recomandat la inceputul oricarei diete, datorita proprietatilor sale diuretice. Declanseaza un proces de transpiratie excesiva, dar in felul acesta se elimina toxinele si apa retinuta in organism. Ceaiul se prepara din trei lingurite de soc uscat la 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza timp de 10 minute, se strecoara si se beau 3-5 cesti pe zi, timp de o luna.
Semintele de anason stimuleaza digestia, motiv pentru care multi medici le recomanda in curele de slabit. Anasonul contine calciu, fier, fosfor, vitaminele A, B1 si B2, toate elemente care stimuleaza pancreasul si secretia gastrica. Se foloseste o lingurita de anason la 300 ml apa clocotita. Se infuzeaza timp de 10 minute si se beau trei cesti pe zi. Se recomanda sa se bea imediat dupa preparare pentru ca dupa mai mult timp devine toxic. De altfel, anasonul nu este recomandat persoanelor care sufera de diverse maladii digestive (gastrita, ulcer duodenal, enterocolita).
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii