Cu sau fara argumente stiintifice se sustine ideea ca persoanele vârstnice ar trebui sa evite consumul carnii, in favoarea legumelor. Ideea e falsa, caci proteinele de calitate superioara au un rol important in conservarea masei musculare care, odata cu vârsta, tinde sa se diminueze. Spre a evita problemele de sanatate, se impune mentinerea unei stari generale cât mai bune si a unui tonus muscular corespunzator.
Este adevarat, nutritionistii au alcatuit topuri ale alimentelor ce se constituie in veritabile rezervoare de energie, cu efect sigur impotriva stresului.
– Astfel, telina, vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale, este la fel de eficienta si impotriva stresului. Câteva frunze de telina mâncate inainte de culcare garanteaza un somn linistit.
– Datorita continutului bogat in vitamine antioxidante – A, C si E – varza poate alunga stresul.
– Betacarotenul si seleniul prezente in aceasta leguma creste rezistenta imunitara a organismului.
– Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, element esential pentru buna functionare a rinichilor si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali.
– Castravetii au efect calmant asupra ficatului si circulatiei sangvine.
– Usturoiul contine o substanta detoxifianta, alicina. Puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, reduce colesterolul, tensiunea si diminueaza efectele stresului, mentinând buna dispozitie.
– Sparanghelul regenereaza ficatul, rinichii, ligamentele si oasele.
– Avogado are un continut bogat in fier si cupru, elemente esentiale in regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei, una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii persistente si tensiunii psihice.
– Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta, implicati in eliberarea in organism a serotoninei si norepinefrinei, hormoni ai bunei dispozitii.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii