In plin sezon al fructelor, amintiti-va de continutul lor bogat in elemente nutritive pentru piele. Pregatite cu usurinta, mastile din fructe, bogate in vitamine, dar si in antioxidanti protejeaza pielea de soare si de poluanti, dar ii si reda luminozitatea, tonusul si finetea.
Caisele au efect tonifiant asupra tenului. Curata perfect tenul gras si punctele negre, trateaza tenul acneic si echilibreaza tenul uscat sau sensibil. Caisele sunt surse importante de vitamine (B, A, C) si de licopen. Ajuta pielea sa ramana neteda, supla si elastica. Pentru a beneficia de aceste avantaje, masati fata cu jumatati de caisa timp de 2-3 minute. Bogate in vitaminele C si A, caisele pot reduce inflamatiile tenului sensibil si pe cele ale tenului acneic. Aplicati pe fata o masca simpla din piure de caise. Dupa 15 minute clatiti cu apa.
Despre piersici se spune ca au mai multa vitamina C decat portocalele, fiind recomandate in cazul tenului seboreic. Vitamina A, prezenta din abundenta in fruct, asigura hidratarea pielii si ii imbunatateste textura. O masca din pulpa de piersica atenueaza cearcanele si ridurile.
Strugurii, in special cei negri, care au flavonoide si acid elagic intr-o cantitate mai mare, pot fi folositi ca tratament pentru tenul uscat, dar si pentru porii dilatati, pentru pistrui sau unele petele pigmentare. Sucul de struguri se lasa pe fata 10 minute, apoi se spala fata cu apa rece.
Pepenele verde, bogat in apa, dar si in multe minerale esentiale, vitamine, licopen si fructoza reprezinta un veritabil balsam pentru ten. Diminueaza ridurile fine, inchide porii, catifeleaza pielea si o face mai supla. Testati-i valentele folosind masti din pepene, care se aplica pe fata pentru 10 minute, apoi se indeparteaza cu apa rece.
Sursa bogata de vitamina C, de betacaroten dar si de potasiu, pepenele galben asigura refacerea colagenului, dand tonus si fermitate pielii. Masca din pepene galben catifeleaza rapid tenul.
Si coacazele sunt bogate in vitamina C si contin fier, necesar unei bune circulatii si pentru oxigenarea perfecta a celulelor epidermei. Vitamina C contribuie la refacerea nivelului de colagen, redand fermitate pielii. Coacazele sunt si o sursa importanta de antioxidanti, care protejeaza colagenul si mentin capilarele puternice. Au proprietati puternice antirid si ajuta tenul gras sa-si echilibreze secretia de sebum. Si celelalte fructe de padure au calitati comparabile si pot fi folosite sub forma de masca, simple sau in amestec cu miere sau argila ori smantana.
Prunele au nivel ridicat de vitamina E, fier, betacaroten si potasiu. Au proprietati antiinflamatoare, datorita continutului mare de antioxidanti, stimuleaza circulatia si metabolismul celular, pastrand tenul tonic si atenuand ridurile sau acneea.
Accentuam si faptul ca fructele verii ar trebui sa fie si savurate zilnic, organismul beneficiind din plin de compozitia valoroasa a acestora.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii