Adeptii medicinei naturiste studiaza valentele vindecatoare ale hranei, respectiv ale substantelor active din hrana. În fructe si legume se afla minerale, acizi grasi si aminoacizi care determina producerea, de catre propriul organism, a unor substante cu proprietati terapeutice. Se considera astfel ca un morcov consumat zilnic poate stabiliza colesterolul în limite normale, iar ceapa si usturoiul, prin compusii bogati în sulf pe care îi contin, sunt ideale în tratamentul astmului.
Si chiar daca nutritionistii au demonstrat de mult corelatia dintre alimentatie si tonusul fizic si intelectual al fiecaruia, mereu apar, în acest domeniu, ipoteze noi. Astfel, se considera ca, pentru a avea certitudinea unei alimentatii sanatoase, ar trebui sa respectati formula hranei multicolore. Astfel, pe parcursul unei zile, ideal este sa se consume legume si fructe de cel putin 5 culori: galben (banane, pepene, ardei), rosu (rosii, capsuni, zmeura), verde (salata, spanac), maro (nuci, alune, cartofi), portocaliu (morcovi, mere), Acestora li se adauga acizi grasi nesaturati (prezenti în peste si ulei vegetal) sau proteine de origine animala sau carbohidrati (Macaroanele contin o mare cantitate de carbohidrati, care, la rândul lor, determina în organism producerea serotoninei, ce are ca efect crearea unei stari de buna dispozitie). Proprietati similare au cartofii, orezul, pâinea, fructele uscate. Dar, atentie, nu trebuie sa consumati simultan carbohidrati si proteine, deoarece acestea blocheaza producerea serotoninei.
Comentarii