1 kg faina, 40 g drojdie, 600 ml lapte, o lingura ulei, 20 g zahar, 2 lingurite rase sare.
Se cerne faina într-un castron. Se face loc la mijloc. Se pune drojdia frecata cu zaharul, apoi uleiul, sarea si laptele caldut. Se framânta totul bine, pâna ce aluatul face basici si se desprinde de pe mâini. Se pune la cald sa creasca, se fac pâini care se asaza pe tava sau se pun în forme. Se lasa din nou sa creasca. Se ung cu ou amestecat cu lapte, se coc la cuptor aproximativ o ora, la foc potrivit.
Covrigei cu scortisoara
500 g faina, 250 g unt, 50 g zahar, 40 g drojdie, 1/2 ceasca lapte, coaja rasa de lamâie, 1/2 lingurita sare, o lingurita scortisoara, zahar si migdale pentru presarat deasupra.
Se înmoaie drojdia cu lapte caldut. Se cerne faina într-un castron, se face loc la mijloc, se pune drojdia, untul moale, zaharul, sarea, putina coaja rasa de lamâie. Se framânta bine si se lasa la cald sa creasca. Se presara masa cu faina amestecata cu putina scortisoara si se fac din aluat covrigei rotunzi. Se coc la foc potrivit. Când sunt aproape gata, se ung cu unt si se presara cu zahar, cu migdale pisate si se lasa sa se rumeneasca frumos.
Comentarii