1 kg peste oceanic, 3 vinete, 500 g rosii, 150 ml ulei, 1/2 pahar lapte, o lingura faina, 3 linguri unt, 2 oua, sare, usturoi, cimbru.
Vinetele se curata, se portioneaza, se sareaza si dupa 30 de minute se spala si se storc. Se dau prin faina, se prajesc în ulei si se asaza una lânga alta într-o tava unsa cu unt. Separat, se curata rosiile, se zdrobesc, se soteaza în ulei cu cimbru si usturoi tocat si apoi se strecoara. Se face un sos alb care se amesteca bine cu 2 oua crude si cu sare. Pestele se curata, se spala, se taie felii si se fierbe, în putina apa si sare, câteva minute. Se asaza totul în tava cu vinete, deasupra turnându-se sosul alb si apoi se da totul la cuptor, la foc potrivit, 30 de minute. Se serveste cald sau rece.
Madelene
3 oua, 125 g unt proaspat, 125 g zahar farin, 125 g faina, 1 lingurita apa de flori, unt pentru uns formele.
Intr-o cratita se pune untul proaspat ca sa se topeasca, fara sa fiarba. Se freaca într-un castron ouale întregi cu zaharul farin, pâna se albesc. Se adauga apa de flori si faina cernuta, iar la urma se toarna încet, amestecând usor, untul topit, având grija sa nu curga si zerul ramas pe fundul cratitei. Se ung cu unt forme mici de tabla, speciale pentru madelene, si se toarna din compozitie, dar numai pe trei sferturi, deoarece cresc la copt. Se asaza toate pe o tava de tabla si se coc la foc potrivit. Se scot calde din forme si se pun pe sita sa se raceasca.
Comentarii