Cunoscatorii domeniului spun ca sunt putine femeile care sunt înzestrate cu acel mult dorit obraz de portelan, fin, fara impuritati, cu pori invizibili si textura de catifea. De asemenea, studii si dovezi stiintifice recente arata ca bagajul genetic cu care venim pe lume poate fi influentat, respectiv îmbunatatit stilul de viata adoptat.
Stim foarte bine ca modificarile hormonale îsi pun amprenta si asupra tenului si ca fiecare decada a vârstei amprenteaza, nu tocmai favorabil aspectul chipului. Si desi nu putem împiedica procesul natural de îmbatrânire îl putem ameliora printr-un „regim cosmetic” riguros capabil sa asigure elasticitatea, tonusul si stralucirea tenului.
Mai ales dupa 35 de ani demachierea la sfârsitul zilei, aplicarea cremelor nocturne si a mastilor cosmetice devin imperative pentru a mentine o piele curata si bine întretinuta.
Mai trebuie spus ca tratamentele externe pot avea rezultate satisfacatoare doar sustinute de ceea ce mâncam si bem. Chipul nu trebuie sa evidentieze carente de vitamine si minerale. Acestea trebuie sa se regaseasca din abundenta în dietele cotidiene.
Astfel, prezenta vitaminei A, puternic antioxidant, ajuta la mentinerea colagenului si la secretia lipidelor fara de care pielea arata uscata, iritata si cu denivelari. Alimentele bogate în vitamina A sunt ouale, morcovul, mango, spanacul.
Vitamina C, prezenta în citrice, kiwi, patrunjel, avocado, actioneaza în reteaua de proteine de colagen protejându-ne de radicalii liberi.
Vitamina E este antiinflamatorie si întareste peretii celulelor. O gasim în verdeturi, seminte, migdale si ulei de masline.
Seleniul protejeaza de ultraviolete, riduri premature si pete pigmentare. Se gaseste în somon, macrou, sardine, oua, spanac si semintele de in.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii