Febra ridicata, durerile de cap, frisoanele, durerile întregului corp (de fapt, la nivelul muschilor), oboseala – acestea sunt cele mai frecvente semne ale gripei.
Avem impresia ca stim totul despre aceasta afectiune respiratorie contagioasa provocata de virusurile gripale, inclusiv despre modalitatile de tratament si vindecare, dar mereu trebuie sa înfruntam efectele agresiunii sale.
Gripa se caracterizeaza prin debutul brusc al semnelor si simptomelor care se dezvolta în epidemii, se transmite prin contact direct si manifestarea sa este adesea brutala. De asemenea, necesita îngrijire adecvata si trebuie monitorizata cu seriozitate, în special la persoanele în vârsta sau la cei care sufera de boli cronice (astm, diabet sau tulburari cardiovasculare).
Febra mare, durerile de cap, frisoanele, durerile de corp, oboseala sunt cele mai frecvente semne ale gripei. Prezenta si intensitatea lor sunt variabile, dar odata declarata, ea necesita îngrijiri si comportament speciale.
Pentru persoana afectata tratamentul este simptomatic si urmareste sa ofere alinare pacientului. Medicamentele utilizate de obicei sunt cele împotriva febrei sau durerii (respectând dozele si precautiile de utilizare).
Adaugarea unui produs antiviral poate fi recomandata celor mai fragili subiecti (trebuie administrat în termen de doua zile de la aparitia simptomelor). Totodata, igiena nazala se va asocia cu tratamentul (curatarea narilor cu o solutie de ser fiziologic). Asocierea cu antibiotice nu este justificata (gripa este boala virala, nu bacteriana) decât în cazul suprainfectiei.
Odihna este esentiala pentru o recuperare adecvata. Aveti grija sa nu va supraîncalziti casa si evitati sa purtati haine prea calde sau prea acoperitoare. Transpiratia excesiva poate face dificila mentinerea temperaturii corporale corecte. Hidratarea generoasa (frecventa si suficienta) este necesara pentru a compensa febra (apa, suc de fructe bogat în vitamine, supe, ceai calmant de plante). Unii oameni pot prezenta oboseala de durata dupa episodul gripal. O dieta bogata în vitaminele C, D si minerale (fier, zinc, seleniu) ajuta la întarirea sistemului imunitar si la combaterea mai buna a infectiilor. Alimente recomandate: portocale, lamâi, kiwi, varza, ardei, peste gras, oua, organe, ciocolata, cacao, cereale, condimente.
Se va cere obligatoriu sfatul medicului în cazurile gravidelor, vârstnicilor, în caz de boala cronica, în fata unei stari de imunocompromis sau a unor semne exacerbate (tuse cu expectoratie, dificultati de respiratie, diaree etc.). În ceea ce priveste protejarea persoanelor din jur, regulile de igiena sunt esentiale.
Spalati-va mâinile de mai multe ori pe zi cu sapun sau cu solutie hidroalcoolica, acoperiti-va nasul si gura când stranutati sau tusiti, folositi servetele de unica folosinta, purtati masca de protectie (schimbata regulat), reduceti contactul apropiat, aerisiti zilnic locuinta.
De asemenea, monitorizati riguros evolutia bolii; folositi doze de medicamente adaptate vârstei si greutatii pacientului, cu respectarea contraindicatiilor; nu combinati mai multe medicamente fara sfatul unui medic.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii