600 g peste, 3 litri zeama de varza, 2 morcovi, o telina mica, 2 cepe, 1 patrunjel radacina, leustean.
Se potriveste zeama de varza de acru, adaugand apa daca trebuie. Se fierbe zarzavatul taiat marunt iar cand este aproape gata se pune pestele curatat si taiat in bucati. Se lasa sa fiarba 15 minute, se ia spuma, se potriveste de sare si la urma se adauga verdeata taiata marunt.
Dulceata de portocale
3 portocale cu coaja groasa, 1 kg zahar, 3 pahare apa, zeama de la 1/2 lamaie.
Se aleg portocale dulci, cu coaja groasa si potrivit de mari. Se curata coaja atat cat sa se ia partea lucioasa de deasupra. Se lasa sa stea 24 ore in apa rece, la loc racoros. Apoi se pun portocalele la fiert in apa, pana se inmoaie si pot fi strapunse cu furculita. Cand sunt gata se scot si se pun o ora in apa rece. Se scurg, se taie felii, apoi in bucati potrivit de mari, indepartandu-se samburii. Se pun zaharul si trei pahare cu apa pe foc potrivit, intr-o cratita. Dupa ce s-a topit zaharul, se da focul iute, se ia spuma la primele clocote si se lasa sa fiarba pana se leaga bine. Se ia de pe foc, se pun bucatile de portocale, se lasa sa stea circa 10 minute si se pun din nou pe foc iute sa fiarba pana se leaga cat trebuie. La ultimele clocote, se adauga si zeama de lamaie. Se da la o parte si se se toarna in borcane.
Comentarii