1 kg ficat de vitel, sare, piper, 2 cepe, 2 mere, 100 g unt, o lamaie, cimbru, 2 linguri zahar.
Ficatul se spala, se curata de pielite si se taie felii care se scurg pe un prosop de bucatarie. Intr-o tigaie se topesc 50 g unt si se prajesc feliile pana se rumenesc putin. Merele se spala, se scoate cotorul si se taie felii care apoi se stropesc cu zeama de lamaie. Intr-o tigaie se adauga restul de unt si cand s-a topit se adauga ceapa tocata marunt, apoi se caleste putin si se adauga merele, zaharul, sare, piper si se lasa sa se caleasca putin impreuna. O tava termorezistenta se unge cu unt, se adauga compozitia de mere, ficatul deasupra si se da la cuptorul incalzit pentru aproximativ 10 minute.
Mere cu crema de branza si sos caramel
Crema de branza: 300 ml frisca lichida, 300 g crema de branza, 50 g zahar pudra, o lingura esenta vanilie.
Compozitia de mere: 1 kg mere dulci-acrisoare, 2 linguri zahar, o lingurita scortisoara.
Sosul caramel: 2 linguri zahar, 50 g unt.
Se curata merele, se taie cubulete si se pun intr-un vas. Se presara peste ele zaharul, scortisoara si se pun pe foc pana incep sa isi lase zeama si s-au inmuiat bine. Se paseaza cu dosul unei linguri, avand grija sa lasam si bucati intregi. Se dau deoparte sa se raceasca. Sosul caramel se prepara intr-un vas unde se caramelizeaza zaharul si cand este gata se adauga untul si se amesteca pana se topeste complet si incepe sa capete consistenta. Se bate frisca bine. Separat, se freaca crema de branza cu zaharul pudra si se adauga esenta de vanilie. Se opresc cateva linguri de frisca deoparte pentru decor, iar restul se amesteca bine cu crema de branza. Se obtine o crema aerata, dar ferma. Desertul se monteaza in pahare astfel: o lingura crema de branza, o lingura mere, o lingurita sos caramel si se continua astfel pana se umplu paharele. Se decoreaza cu frisca si sos caramel.
Comentarii