1 kg ghebe, 2 cepe, ulei, 6 catei usturoi, 2 linguri bulion, sare, 200 ml vin rosu, 1 1/2 cana apa.
Se spala ghebele in cateva ape si se lasa sa se scurga. Se curata ceapa, se spala si se taie marunt, apoi intr-o tigaie se caleste cu ulei. Se adauga bulionul si se mai lasa un minut pe foc. Se pun ghebele in tigaie, iar deasupra se adauga apa si se lasa sa fiarba. Dupa ce scade apa se adauga usturoiul taiat marunt, vinul si se lasa sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand. Dupa ce a scazut aproape tot vinul, se potriveste de sare si se serveste.
Limonada de pepene rosu
1 pepene rosu, 2 lamai, 100 ml apa, 100 g zahar, cateva frunze de menta.
Se pun apa si zaharul intr-un ibric la foc mic pentru cateva minute, fara sa clocoteasca, ci doar sa se topeasca zaharul. Se lasa sa se racoreasca. Pepenele se curata de coaja si seminte, se taie cuburi si se paseaza cu un blender. Sucul rezultat se trece prin sita, eliminand pulpa ramasa. O jumatate de lamaie se taie feliute, iar restul se storc. In sucul de pepene se pun siropul, zeama de lamaie, bucatile de lamaie si frunzele de menta. Se lasa limonada la frigider pentru cateva ore si apoi se poate consuma.
Comentarii