3 morcovi, 1 patrunjel mare, 1 pastârnac, 250 g fasole verde, 250 g mazare, 2-3 cartofi, 1 conopida mica, 1 ardei gras, 2 dovlecei, 150 g unt, sare, piper. Sos Morney: 50 g unt, 70 g faina, 1/2 l lapte, 3 galbenusuri, 100 g smântâna, 50 g svaiter sau cascaval. Patrunjelul, morcovii, telina, pastârnacul, dovleceii si cartofii se curata, se spala si se taie in rondele. Conopida spalata se rupe in buchetele, iar ardeii grasi se taie in patratele sau sub forma de fidea. Legumele se pun la fiert in apa clocotita, in ordinea timpilor de fierbere, avându-se in vedere faptul ca fasolea si mazarea fierb mai greu. Când legumele sunt aproape fierte, se scurge apa si se pune untul, care in prealabil a fost topit. Se acopera vasul si se lasa circa 10 minute pentru a se imbiba. Apoi se amesteca totul cu sosul Morney si se asaza intr-o tava unsa cu unt, care se da la cuptor. Sosul Morney se prepara dupa cum urmeaza: din unt, faina si lapte se face un sos alb care se amesteca cu galbenusurile si smântâna, batând cu telul pâna se omogenizeaza bine. La sfârsit se adauga svaiterul ras. De obicei numai jumatate din cantitate, cealalta jumatate rasa se presara deasupra cu circa 10 minute inainte de terminarea gratinarii. Se serveste taiat in diferite forme.
Friptura de porc cu alune
550 g muschi file de porc, 200 g frunze proaspete de salvie,...
Comentarii