Continuam descifrarea altor secrete legate de servirea corecta a vinurilor, cu ajutorul renumitului specialist in oenologie, domnul dr. ing. ec. ION PUSCA. Mesele traditionale, cu multe feluri de mâncare pun uneori in dificultate gazda in privinta momentului servirii vinurilor.
– Vinurile albe si roze seci se servesc cu mâncaruri pe baza de peste, raci, scoici, fructe de mare. De asemenea, se pot consuma si cu aperitive usoare.
– Vinurile albe si roze demiseci si demidulci se consuma cu pateuri, ficat gras si cu deserturi.
– Vinurile rosii seci, usoare, merg cu mâncarurile pe baza de carne (de pasare, de vita, de miel) si cu brânzeturi usoare.
– Vinurile rosii seci, intens colorate, se servesc cu mâncaruri din carne de porc, batal, vânat si cu brânzeturi fermentate.
– Vinurile dulci se servesc cu fructe si cu deserturi.
Diferite categorii de vinuri se servesc si in functie de anotimp. Daca primavara, vara si toamna se consuma mai mult vinuri albe tinere, mai usoare, iarna sunt preferate vinurile mai grele, in special cele rosii.
In privinta ordinii prezentarii vinurilor, ca regula generala trebuie spus ca acestea se servesc intr-o scara calitativa ascendenta, respectându-se principiul "un vin pe care il bem nu trebuie sa ne faca sa il regretam pe cel pe care l-am baut". In privinta temperaturii optime de servire, vinurile albe (seci, demiseci, dulci, demidulci) si cele roze se servesc la 8-10 grade C, uneori 12 grade C, dar mai reci.
Vinurile rosii usoare se servesc la temperaturi cuprinse intre 12 si 15 grade C, iar cele rosii grele, intre 16 si 18 grade C.
Nu ignorati alte câteva reguli:
– pentru fraparea vinurilor, niciodata nu se va utiliza congelatorul;
– pentru racire (4-12 grade C) nu se recomanda punerea cuburilor de gheata in paharele cu vin;
– aducerea vinurilor la temperatura optima de consum trebuie sa se faca in mod lent, nu brusc;
– intotdeauna vinurile tinere se vor servi la o temperatura mai mica decât cele vechi.
Sticlele cu vin pe care dorim sa le pastram mai mult timp se tin obligatoriu culcate. Locul unde se pastreaza sticlele trebuie sa asigure o atmosfera sanatoasa, aerata si usor umeda. De asemenea, sticlele trebuie tinute la adapost de lumina, departe de caldura si trepidatii.
Autor: ECATERINA BATRANEANU
Comentarii