Pentru muschi: 1 muschi de porc de 1 kg, 200 ml vin alb, o crenguta rozmarin, o lingura condiment pentru carne de porc, praf de usturoi, boia de ardei, piper, 3 linguri miere, o lingura otet balsamic.
Pentru sosul de mere: 2 mere mari acrisoare, o lingura zahar brun, 50 ml vin alb.
Pentru garnitura: 500 g legume (mazare, morcov, conopida, broccoli), 50 g unt, o lingurita condiment pentru legume.
Intr-un bol se amesteca bine condimentele si amestecul rezultat se presara peste muschi. Se pune muschiul in folie de aluminiu si se asaza intr-o tava, apoi se adauga si vinul alb. Se lasa in cuptorul incins 30-40 minute. Se scoate muschiul din folie si se glazureaza cu mierea diluata cu otetul balsamic. Se da din nou la cuptor pentru 10-15 minute, ca sa se rumeneasca. Cât sta muschiul in cuptor, se pregateste sosul de mere. Merele se curata si se taie cubulete mici. Se soteaza in unt pâna incep sa se inmoaie. Se adauga zaharul brun si se lasa pe foc inca 2 minute. Compozitia se mixeaxa, se adauga sosul din tava si se da intr-un clocot. Legumele se calesc in unt atât cât sa nu se inmoaie, apoi le asezonam cu condimentul pentru legume. Dupa gust, mai putem adauga sare si piper.
Pateuri cu nuca si sirop cu lamâie
300 g miez de nuca tocat, 50 g zahar, 1 ou, 1/2 lingurita scortisoara macinata, 250 g foietaj, 170 g unt.
Pentru sirop: 300 g zahar, 300 ml apa, o lingurita suc de lamâie, 1/2 lingurita coaja de lamâie.
Se amesteca miezul de nuca, oul batut, zaharul si scortisoara. Aluatul se taie in dreptunghiuri iar apoi fiecare se umple cu miez de nuca si se preseaza marginile. Se asaza intr-o tava unsa cu unt, se da la cuptor. Pentru sirop se fierb ingredientele pâna scade la jumatate. Când se scot pateurile din cuptor, se pune siropul deasupra si se lasa sa se insiropeze.
Comentarii