1 kg pastrama de vitel, 200 ml suc de rosii, 150 ml pasta de ardei, 2 capatâni mici de usturoi, ulei.
Carnea de vita se taie bucati potrivite si se lasa aproximativ 30 de minute in apa ca sa mai iasa sarea si gustul de afumat. Intr-o tigaie groasa se pune putin ulei la incins, apoi se adauga bucatile de carne. Se pune si o cana cu apa si se lasa sa fiarba acoperit, aproximativ o ora, la foc mic. Intre timp se mai completeaza cu apa, ori de câte ori este nevoie. Se adauga sucul de rosii, pasta de ardei, cateii de usturoi taiati feliute si se mai lasa sa fiarba aproximativ o jumatate de ora, completând cu apa doar daca este nevoie.
Placinte cu dulceata
600 g faina, 200 ml smântâna, 160 ml apa calduta, 1 cub drojdie proaspata, 1/2 lingura sare, 100 g zahar, 3 plicuri zahar vanilat, 1 ou, dulceata de orice fel, 1 galbenus, 2 linguri lapte.
Se cerne faina intr-un lighean, se amesteca bine si se face o gaura in mijloc. Se adauga drojdia cu putina apa calduta, se amesteca si se acopera. Se lasa 15 minute la dospit, apoi se framânta adaugând treptat smântâna si apa in care am dizolvat zaharul, sarea si zaharul vanilat. Dupa ce este gata se acopera cu un prosop si se lasa sa dospeasca 1 ora. Când este gata se intinde o foaie de 1 cm grosime, se taie patrate si se adauga in mijloc câte o lingura cu dulceata, apoi se unesc colturile. Se asaza in tava unsa. La sfârsit se ung cu galbenusul de ou batut bine cu lapte. Se dau la cuptorul incalzit pâna se rumenesc deasupra. Când se scoate, se ung cu putina apa amestecata cu zahar si esenta de rom. Se pudreaza cu zahar pudra.
Comentarii