2 bucati piept de curcan, 350 g ciuperci (din conserva), 100 g sunculita, 1/3 praz, 1/2 lamâie, 50 ml ulei, 1/2 lingurita sare, 250 ml apa, 1/2 lingurita piper, 150 g masline, 1/2 lingurita rozmarin uscat, o legatura usturoi verde, 1/2 lingurita patrunjel uscat, 200 ml vin alb.
Pieptul de curcan se spala si se taie pe lungime. Se bate cu ciocanul de snitele, se sareaza si pipereaza, apoi se stropeste cu zeama de lamâie. Se presara rozmarin. Intr-o tigaie se caleste in ulei ceapa, se adauga apoi sunculita taiata marunt si dupa aceea ciupercile scurse si taiate. Se calesc si se lasa sa scada la foc mic. Se ia tigaia de pe foc si se adauga maslinele taiate marunt, piperul, sarea si patrunjelul uscat. Dupa ce acest amestec s-a racit, se pune peste pieptul de curcan, se ruleaza si se leaga cu sfoara. Se pune pieptul de curcan intr-o tava, se unge cu putin ulei, se adauga vinul si apa. Tava se acopera cu o folie de aluminiu si lasa la cuptor timp de 2 ore, la foc mic.
Placinta cu brânza
Pentru foi: 14 linguri cu vârf faina + 7 linguri rase, 250 g unt, 250 ml apa, o lingura ulei, o lingura otet, sare.
Pentru umplutura: 300 g brânza dulce, 400 g telemea, 5 oua + 1 pentru uns placinta.
Se amesteca untul cu cele 7 linguri de faina, se omogenizeaza bine si se împarte in 3 parti egale. Se pun intr-o cana apa, sarea, uleiul si otetul. Se cern cele 14 linguri de faina intr-un castron, se face o gropita la mijloc si se toarna apa, putin câte putin. Se framânta un aluat elastic. Daca mai este nevoie se mai pune putina apa. Se pune aluatul la rece si se lasa cel putin 1/2 de ora. Pe o planseta presarata cu faina se intinde aluatul sub forma dreptunghiulara. Se unge cu o parte din amestecul de unt cu faina. Se impatureste aducând lateralele dreptunghiului catre interior. Se repeta operatia de 3 ori. Este bine sa se inceapa pregatirea foilor cu câteva ore inainte sau mai bine cu o seara inainte.
Pentru umplutura se amesteca cele 2 tipuri de brânza cu ouale batute si se omogenizeaza. In functie de gustul fiecaruia se pot schimba cantitatile de brânza dupa cum doriti sa iasa de sarata. Se taie aluatul in doua parti egale. Se intinde prima foaie dupa marimea tavii in care va fi coapta. Se intinde pe tava unsa cu unt sau pe hârtie de copt, se inteapa cu furculita si se toarna brânza. Se niveleaza, apoi se pune cea de-a doua foaie. Se inteapa placinta deasupra cu furculita, apoi se unge cu ou batut. Se da la cuptor, la foc iute pâna este gata. Se lasa sa se raceasca si apoi se taie.
Comentarii