300 g carne de vita, fiarta bine, 2 cepe mijlocii, 10-12 ciuperci, o sfecla mijlocie fiarta, o lingurita mustar, 3 linguri otet diluat sau zeama de lamaie, 4-5 linguri ulei, o lingurita zahar, sare, piper, verdeata.
Carnea de vita se fierbe bine. Se pregateste sosul, frecand mustarul cu zaharul, sarea si piperul. Uleiul se toarna cate putin, ca sa capete aspect de maioneza. Se adauga zeama de lamaie, apoi ceapa taiata fin. Ciupercile se spala, se taie lamele si se pun imediat in sos ca sa nu se innegreasca. Sfecla se curata si se taie cubulete, carnea se taie fasii sau tot cuburi si se amesteca bine cu sosul si ciupercile. Se asaza totul intr-o salatiera, se presara cu verdeata si se tine la rece o ora inainte de a fi servita.
Bezele cu gem de capsuni si menta
Pentru bezea: 200 g albusuri, 200 g zahar tos, 200 g zahar farin, ½ lingurita suc de lamaie, sare.
Pentru umplutura: gem de capsuni, frunzulite proaspete de menta.
Albusurile se tin la temperatura camerei, apoi se bat bine cu sare si zaharul tos, iar cand compozitia este foarte tare, se adauga zaharul farin, zeama de lamaie si se continua mixarea pentru alte cateva minute bune. Se tapeteaza doua tavi cu hartie de copt si se incalzeste cuptorul. Se pune compozitia intr-un pos apoi se formeaza bezele de marimea dorita, direct in tava de copt, lasand putin spatiu intre ele. Se pun tavile in cuptor, se da focul la mic si cu usa cuptorului intredeschisa se coc bezelele timp de 2 ore, apoi se stinge focul si se lasa la racit in cuptor. Cand bezelele s-au racit, se asambleaza punand cate putin gem pe o bezea, se pune si o frunzulita de menta si se lipeste cu alta bezea.
Comentarii