2 scrumbii, 2 linguri unt, o ceapa, 1 patrunjel, sare, 50 g arpagic, piper, zeama de lamaie.
Scrumbiile se curata si se spala bine. Intr-un castron se pune untul si se amesteca bine cu ceapa tocata, cu arpagicul curatat, sare, piper si zeama de lamaie. Cu aceasta compozitie se umplu scrumbiile. Apoi se infasoara scrumbiile in folie de aluminiu unsa cu ulei. Se asaza pe gratar, la foc mic si se tin 20 minute (sau in cuptor, 30 minute), intorcandu-le pe ambele parti, cu grija, sa nu curga sosul. Cand sunt gata, se iau de pe gratar, se scot din folie si se asaza pe o farfurie. Deasupra se toarna sosul care s-a strans in folie. Se servesc cu zeama de lamaie.
Dulceata de afine
1 kg afine, 1 kg zahar, 4 pahare apa, o lamaie.
Se pune apa cu zaharul sa fiarba pana se obtine un sirop bine legat. Se spala afinele, se scurg bine si se pun sa fiarba in sirop la foc mic. Cand siropul incepe sa faca perle, se adauga zeama de lamaie, se lasa sa dea cateva clocote la foc mai iute, apoi se da deoparte si se pune sa se raceasca. Se toarna in borcane si se pastreaza in camara.
Comentarii