O conopida de aproximativ 500 g, 3 oua, 400 ml lapte, 3 linguri faina, 60 g unt, 200 g cascaval, putin pesmet, sare.
Se desface conopida in buchetele mici, care se fierb in apa cu sare. Se lasa sa se raceasca si se prepara sosul. Untul se incinge, se pune faina si se amesteca energic, sa nu formeze cocoloase. Se adauga putin câte putin laptele, amestecând mereu. Se potriveste de sare, se adauga nucsoara macinata si se lasa la foc mic sa fiarba. Se pune cascavalul ras si se amesteca. Se lasa sa se raceasca, apoi se adauga galbenusurile pe rând, amestecând bine dupa fiecare. La sfârsit se pun albusurile batute spuma tare si se amesteca usor. Se unge un vas cu unt, apoi se tapeteaza cu pesmet. Se adauga buchetelele de conopida, se toarna amestecul cu oua si deasupra se presara putin cascaval ras deasu-pra. Se da la cuptor, la foc mic, aproximativ 30 de minute.
Chec cu iaurt
1 pahar iaurt, 2 pahare zahar, 4 pahare faina, 3/4 pahar ulei, 4 oua, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat, putina sare, coaja rasa a unei lamâi.
Galbenusurile se bat bine cu zaharul si coaja rasa de lamâie, pâna se obtine un amestec cremos. Se adauga iaurtul si uleiul, iar faina se amesteca bine cu praful de copt si sarea. Se pune faina peste compozitie, se mixeaza, apoi se bat albusurile separat si se adauga, amestecând usor de jos in sus. Se toarna amestecul in tava de copt unsa si tapetata cu faina si se coace 35 de minute. Dupa coacere se lasa sa se raceasca in forma.
Comentarii