3-4 vinete frumoase, 150 ml ulei, 1 lingura unt, 150 g brânza telemea, 2 cepe, 500 g rosii, 2 linguri faina, 2-3 catei de usturoi, 1 lingurita zahar, 1 foaie dafin, cimbru, 1 lingura pesmet, sare, piper.
Vinetele se taie în felii groase de 1 cm, se presara cu sare si se pun la scurs prin presare, lasându-le sa stea circa 30 minute. Separat se înfierbânta uleiul în care se prajesc cepele taiate marunt, se adauga rosiile decojite si taiate felii, usturoiul taiat, frunza de dafin, cimbrul, zaharul, sarea si piperul. Se fierbe înabusit circa 30 minute, pâna când sosul se îngroasa îndeajuns. Vinetele bine scurse se dau prin faina si se prajesc usor în ulei pe ambele parti. Dupa ce se raceste sosul, se trece printr-o sita. Într-un vas Yena sau alta forma rezistenta la foc se pun câteva felii subtiri de telemea peste care se pun feliile de vinete; se mai toarna putin sos, apoi din nou se pun felii de telemea, vinete si sos pâna se termina totul. Peste ultimul strat de sos se presara brânza rasa amestecata cu pesmet. Se stropeste cu unt si se da la cuptor la foc iute. Se serveste în vasul în care s-a preparat.
Comentarii