• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 20 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Flori pentru Algernon

Flori pentru Algernon

14 septembrie 2000
in Glob
A A

           Algernon este un soricel alb, eroul unei extraordinare povestiri SF a lui Daniel Keyes. Pe parcursul a câtorva zeci de pagini si a câtorva luni, soricelul, operat spre a deveni mai inteligent se va întrece cu celalalt personaj principal, un handicapat mintal, operat si el printr-un procedeu SF – tot pentru a-si „up-grada” creierul spre lumina inteligentei.

           Algernon este un soricel alb, eroul unei extraordinare povestiri SF a lui Daniel Keyes. Pe parcursul a câtorva zeci de pagini si a câtorva luni, soricelul, operat spre a deveni mai inteligent se va întrece cu celalalt personaj principal, un handicapat mintal, operat si el printr-un procedeu SF – tot pentru a-si „up-grada” creierul spre lumina inteligentei. În prima parte a povestirii interventiile chirurgicale reusesc, cu brio, ambii saltându-si IQ-ul (adica coeficientul de inteligenta) pâna la geniul – soricesc, si respectiv, uman. Din SF – istorioara a fost scrisa acum 30 de ani – ne mutam în realitate, Pregnenolonul este un hormon fabricat de organismul uman din colesterol. El este precursorul direct, spun fiziologii, al enzimei DHEA si al progesteronului si este foarte activ în adolescenta fiecaruia dintre noi, mai ales în jurul vârstei de 16-17 ani, adica atunci când creierul absoarbe, ca un burete, informatiile si stimulii din lumea care ne înconjoara. Scade în jurul vârstei de 37 de ani – o data cu performantele intelectuale ale celor mai multi dintre noi – dar activitatea în metabolismul persoanelor tinere este suficienta pentru a fi atras atentia fiziologilor si farmacistilor. Dupa primele experiente (1944, Gregory Pincus, ulterior, inventator al pilulei contraceptive) care au demonstrat ca doze de pregnenolon alunga oboseala si amelioreaza capacitatea de munca, au urmat testari si probe ale unor echipe americane si franceze care, abia în 1992, au anuntat succesele spectaculoase obtinute prin injectarea unor doze de SPREG, adica sulfat de pregnenolon în diverse regiuni ale creierului unor soricei cobai. Supusi la trecerile prin labirinturi cu capcane Algernonii deceniului X al veacului XX au obtinut rezultate ca în povestea lui Keyes. Or, memoria este baza inteligentei umane, spun studii de ultima ora. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Saint-Louis (SUA) încearca deja sa construiasca un medicament miracol pentru persoanele vârstnice, dar si – spun profesorii – pentru a stimula activitatea cerebrala a studentilor la examene!
           Dar chimia se afla în ofensiva nu numai în problemele memoriei umane. Enzima antioxidanta numita SOD (superorid dismutaza) se dovedeste un puternic medicament pentru pacientii atinsi de hepatita C. Folosita deja pe continentul american, SOD îsi întârzie aparitia în farmaciile Europei, datorita unor legi ale medicamentului prea vechi, care nu tin cont de viteza teribila cu care apare, în zilele noastre, produsul nou. Mai ales ca la un simpozion desfasurat în Franta, 400 de cercetatori veniti din întreaga lume au gasit utilizari moleculelor antioxidante nu numai în fibroza ficatului (urmare a hepatitei C), ci si în inhibarea replicarii HIV (virusul SIDA) în celulele infectate. Alt candidat la celebritate: hormonul DHEA care ar fi capabil, dupa spusele profesorului francez Baulieu, sa întinereasca cu cinci ani întreaga populatie a Frantei! – daca ar fi folosit într-o tehnologie adecvata. Interdictiile europene, din nou fac însa ca acest hormon-miracol sa nu fie folosit decât ca… adjuvant la alimente, în SUA, alaturi de vitamine, enzime si alti hormoni pe care americanii oricum îi adauga la toate produsele lor alimentare! GH, adica growth hormone (hormonul de crestere) este ultimul dintre produsele candidate la demonetizare – adica la prezenta în sertarul nostru cu medicamente. Cunoscut si studiat de mai mult timp, GH mareste, cu siguranta, masa si forta musculara a pacientului care se „înfrupta” din el, micsorând straturile adipoase (grasimea) si întarind pielea, poate chiar si scheletul osos. Testat pe un grup larg de persoane în vârsta a dat rezultate spectaculoase, fara efecte secundare catastrofale – cel putin pâna acum. Combinat cu doze minuscule de hormoni tiroidieni, testosteron, cortizon, estrogeni si DHEA (vezi mai sus) si administrat sub forma de injectii zilnice GH a facut chiar adevarate miracole asupra unor subiecti vârstnici care s-au supus testelor si care, efectiv, traiesc o stare de rejuvenare generala, de aproape doi ani!
           Se joaca cu focul americanii vrajitori ai chimiei organice? Poate. Pentru ca, dincolo de efectele imediate ale stimulatorilor – produse pe care vi le-am prezentat, va descriu finalul povestirii „Flori pentru Algernon”. Ridicat de la imbecilitate la geniu, personajul principal recade, încet-încet, în starea sa initiala. Si înainte ca întunericul sa i se aseze pe creier îsi scrie, în dramaticul sau jurnal, ultima sa dorinta: aceea ca cineva sa depuna, în curtea din spatele casei, o coronita de flori pe mormântul soricelului Algernon, decedat în urma experimentului, martir, si el, al stiintei si progresului.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Prajitura cu fructe

Urmatorul Articol

Doua carti care încearca sa ne previna

Articole Similare

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Urmatorul Articol

Doua carti care încearca sa ne previna

„Particula lui Dumnezeu"      Spatiul comprimat!

Mistica misterelor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.