Doua carti care încearca sa ne previna Editura Medicala a tiparit de curând si a oferit cititorilor interesati doua carti legate de sanatatea noastra cea de toate zilele semnate de cunoscutul cardiolog Conf. Dr. Corneliu Zeana de la Spitalul de Urgenta, printre altele nu doar un reputat diagnostician, ci chiar si un vechi colaborator al revistei „Magazin" de mai bine de doua decenii.
Cardiologie preventiva
Ideea acestei carti semnate de Dr. Corneliu Zeana este ca prevenirea este întotdeauna mai ieftina decât tratarea, idee valabila si în cardiologie. Sa o spunem de la început, aceasta lucrare este o premiera în literatura de specialitate scrisa la noi si este meritul Dr. Corneliu Zeana ca s-a încumetat la un asemenea demers care vrea sa atraga atentia asupra faptului ca prevenirea bolilor cardio-vasculare este necesara cu atât mai mult cu cât tratamentul, din ce în ce mai sofisticat, devine o stavila economica pentru multi oameni, astfel încât din ce în ce mai putini oameni (cei privilegiati) ajung sa beneficieze de resursele tehnologice, inerent limitate. Infarctul miocardic, considerat ucigasul numarul unu în lume, face, de pilda, peste 500.000 de victime anual în SUA, iar alte 10 milioane sufera de cardiopatie ischemica; costurile legate de cardiopatia ischemica, tot în SUA, se ridica la peste 120 miliarde dolari anual, o suma de-a dreptul fabuloasa mai ales daca ne gândim la noi, aflati într-o prea prelungita „tranzitie". Daca asa stau lucrurile la altii, la noi, cardiopatia ischemica este pe o panta ascendenta, iar de prevenire nu se poate spune aproape nimic. „Pentru a se bucura de succes, programele preventive trebuie adaptate situatiei specifice locale. Se simte nevoia unei strategii zonale, cu deosebire în acea arie a Europei centrata de Balcani în care s-a acumulat foarte mult stres al istoriei sau istorie stresata, scrie în introducere Dr. Corneliu Zeana, adaugând ca lucrarea sa Cardiologie preventiva se vrea, în acelasi timp, un semnal de alarma. Mai este, apoi, vorba despre alarma care trebuie trasa în privinta factorilor de risc care agreseaza o inima sanatoasa si care pot duce la aparitia cardiopatiei ischemice si a infarctului: colesterolul, obezitatea, fumatul, diabetul zaharat, sedentarismul. Acesti factori sunt analizati cu atentie, dintr-un unghi uneori inedit, pentru a-l educa pe cititor, daca altcineva nu are grija de el, în vederea schimbarii unei mentalitati paguboase care-l face sa apeleze la tratamente diverse si costisitoare în loc sa încerce sa previna o îmbolnavire a inimii.
Sanatate si comportament
Daca vrem sa ramânem cât mai multi ani sanatosi atunci trebuie sa stim sa ne comportam ca atare. Cea de-a doua carte a Dr. Corneliu Zeana chiar asta si vrea sa fie: un îndreptar al cailor de prevenire a îmbolnavirii, un compendiu al starii prelungite de sanatate. Gasim în aceasta ultima lucrare sfaturi recomandate de un medic primar cardiolog si cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davilla" din Bucuresti în legatura cu cescuta de cafea zilnica, dragostea si inima, câte ceva despre sanatatea barbatilor, cauzele insomniei, praful strazii, ideal si stres, sportul si activitatea sexuala, sanatatea si aerul poluat, o latura benefica a bauturilor alcoolice, comportamentul sexual al barbatului si bolile cardiovasculare, viata de familie si stresul, ce este angina pectorala, despre sucuri si alimentatie în timpul verii, cancerul si alimentatia si alte asemenea subiecte extrem de interesante pentru orice om care vrea sa stie ce-i agreseaza sanatatea si cum poate dobândi un comportament sanatos. Pentru ca, pâna la urma, se întreaba Conf. Dr. Corneliu Zeana, care este pretul sanatatii? Adevarata valoare a sanatatii, raspunde distinsul medic, ca si a tineretii, de altfel, o simt doar cei care au pierdut-o.
Comentarii