1,5 kg somn, 100 g faina, 200 ml ulei, boabe ienibahar, 2 foi de dafin, 1 morcov, 100 g masline, 6 rosii, 150 g arpagic, o ceapa, 2 lamâi, 100 ml vin alb, 10 boabe piper, sare, piper macinat.
Pestele se curata, se spala, se taie în felii de 2 cm grosime, apoi se sareaza si se lasa 30 minute. Se dau prin faina amestecata cu putin piper macinat si se prajesc în ulei încins pâna ce devin aurii. Rosiile se fierb cu putina sare, se adauga ceapa tocata marunt, se lasa sa fiarba împreuna si apoi se trec prin sita. Intr-un vas se pun morcovul ras, sosul de rosii, arpagicul ce a fost mai înainte rumenit putin, maslinele, ienibaharul, piperul boabe, foile de dafin, feliute de lamâie si pestele prajit. Deasupra se toarna vinul amestecat cu apa, atât cât sa acopere pestele. Se lasa sa fiarba acoperit pâna când zeama a scazut. Se amesteca restul de ulei cu zeama de la 1 lamâie si se toarna deasupra. Se lasa zacusca în cuptor pentru 30 de minute.
Cornuri cu marmelada
500 g faina, 1 pahar lapte, 1 pahar ulei, 30 g drojdie, 2 linguri zahar, o lingurita rasa sare, rom, vanilie, marmelada.
Se cerne faina într-un vas, se face loc la mijloc, se toarna laptele, uleiul, drojdia înmuiata mai înainte în putin lapte, zaharul, sarea, rom si vanilie. Se framânta aluatul bine si se lasa sa creasca. Se împarte în cinci bucati si fiecare bucata se întinde într-o foaie rotunda, cât mai mare, care la rândul ei se împarte în raze, în opt bucati, formând opt triunghiuri. Se pune pe fiecare triunghi putina marmelada si se ruleaza cornul, de la baza spre vârf. Se lasa sa creasca, se ung cu ou si se coc la foc potrivit pâna se rumenesc.
Comentarii