Al Doilea Razboi Mondial a dus la crearea unor aeronave cu adevarat bizare si neconventionale, pe masura ce natiunile se luptau pentru a obtine un avantaj tehnologic.
Printre cele mai ciudate a fost Bachem Ba 349 Natter, un interceptor propulsat de o racheta proiectat pentru decolare verticala, la fel ca racheta V-2. Odata decolat, pilotul îl ghida spre o formatie de bombardiere americane si lansa un baraj de rachete. Dupa atac, pilotul se ejecta si ateriza cu parasuta, în timp ce fuselajul avionului facea acelasi lucru separat.
Inginerul german Erich Bachem a conceput Natter ca o modalitate de a contracara noua generatie de bombardiere aliate, care pareau insensibile la apararea conventionala.
Bachem a explorat pentru prima data ideea unui interceptor de rachete cu decolare verticala în timp ce lucra la Fieseler, unde i s-a cerut sa rafineze un concept de catre Wernher von Braun. Bachem a proiectat Ba 349 Natter cu accent pe simplitate si productie rapida. Natter necesita o prega-tire minima a pilotilor, deoarece operatorul trebuia doar sa ghideze aeronava în ultimele momente înainte de atac. Initial, ministerul german al Aviatiei a respins proiectul.
Cu toate acestea, Bachem a gasit un sustinator influent în Heinrich Himmler, care a facut presiuni pentru aprobarea proiectului. În cele din urma, ministerul a comandat 50 de avioane, în timp ce SS-ul lui Himmler a plasat o comanda suplimentara de 150.
O fabrica a fost înfiintata în Waldsee, în adâncul Muntilor Padurea Neagra, iar în noiembrie 1944, primul Natter era gata pentru testare ca planor fara motor. Un bombardier Heinkel He 111 l-a purtat pâna la 18.000 de picioare înainte de a-l elibera. Pilotul a gasit aeronava usor de controlat si, la 1.000 de metri, a activat suruburile explozive, initiind cu succes secventa de ejectare, conform proiectului.
La 1 martie 1945, Lothar Sieber, un pilot de încercare al Luftwaffe în vârsta de 23 de ani, s-a urcat în carlinga unui Natter plin cu combustibil, si-a pus centura de siguranta si a decolat. Problemele au început aproape imediat. La aproximativ 500 de metri, carlinga s-a deschis, probabil pentru ca nu fusese fixata corespunzator înainte de lansare.
Sieber a fost împins puternic cu capul în tetiera si fie si-a rupt gâtul, fie doar si-a pierdut cunostinta. Natter a continuat sa urce cu un pilot incapacitat la comenzi si a disparut în nori. Dupa aproximativ 15 secunde, motorul Walter a ars, moment în care Sieber ajunsese probabil la 1.500 de metri. Apoi, aeronava a cazut în picaj si s-a prabusit la sol.
Întregul zbor a durat doar 32 de secunde. Desi moartea lui Sieber a fost zadarnica, el a devenit prima persoana care a decolat pe verticala, cu 16 ani înainte ca avionul Vostok 1 al lui Yuri Gagarin sa realizeze primul zbor orbital cu echipaj uman.
În ciuda tragediei, multi piloti s-au oferit voluntari sa zboare cu Natter, însa Bachem a refuzat sa mai efectueze teste cu echipaj uman pâna când aeronava nu era perfectionata. Pâna la sfârsitul razboiului, el a construit 36 de arme Natter, desi niciuna nu a fost livrata SS sau Luftwaffe. În prezent, doar doua Natters au supravietuit.
GABRIEL TUDOR
Comentarii