Zhang Zongchang a fost un razboinic chinez cunoscut pentru comportamentul sau imprevizibil si personalitatea sa flamboaianta, care s-a remarcat în zbuciumata perioada a razboaielor civile din China, în anii 1920.
Zhang s-a nascut în 1881 în comitatul Yi (acum Laizhou) din Shandong, într-o familie saraca. În adolescenta, familia sa s-a mutat în Manciuria, unde Zhang s-a implicat în infractiuni marunte în Harbin. În cele din urma, a devenit bandit în mediul rural, desi a servit ca auxiliar pentru armata imperiala rusa în timpul razboiului ruso-japonez din 1904-1905.
Dupa conflict, s-a întors la infractiuni si a ajuns sa conduca propria banda de banditi. Activitatile sale din timpul Revolutiei Xinhai din 1911 sunt neclare, dar pâna în 1913, a comandat o divizie a armatei si a servit în diferite factiuni militare în timpul primelor etape ale Epocii Warlord.
S-a întors în Manciuria în 1922 si s-a alaturat clicii Fengtian a lui Zhang Zuolin, unul dintre cei mai influenti lideri razboinici din China. Ulterior, Zhang Zongchang a fost recompensat cu un post de comanda în armata lui Zuolin, desi numai dupa ce si-a dovedit calitatile în lupta l-a vizitat personal pe superiorul sau. Zhang Zongchang s-a dovedit a fi unul dintre cei mai capabili generali chinezi din epoca, folosind eficient trenurile blindate.
De asemenea, a fost unul dintre primii generali chinezi care a încorporat femei în armata pe scara larga, unele dintre acestea fiind chiar concubinele sale. În 1924, a luat parte la cel de-al doilea razboi Zhili-Fengtian si a ajutat la împartirea Shanghaiului în urma acestuia. Pentru abilitatile sale excelente, a fost numit ulterior guvernator militar al regiunii Shandong.
Zhang calatorea la Shanghai pentru a se distra frecvent cu fiul lui Zhang Zuolin, Zhang Xueliang. Ambilor barbati le placea opiul, pentru care Shanghai era un loc cheie în comertul de contrabanda, iar economia Fengtian a devenit din ce în ce mai dependenta de acest drog.
Într-un incident infam din 1925, o disputa în cartierul general al lui Zhang cu privire la cine dintre un grup de ofiteri ar trebui sa primeasca cea mai mare plata dintr-o afacere cu opiu a dus la un schimb de focuri în urma caruia trei dintre ei s-au ucis reciproc.
Zhang a condus Shandongul cu o mâna de fier, dar a cheltuit sume copioase de bani pentru a-si alimenta dependenta de alcool si opiu.
Generalul si-a câstigat porecla „Nu Stiu” întrucât spunea, tuturor celor care îl întrebau, ca habar n-avea de trei lucruri pe lume: cât de mare este armata sa, câti bani are în trezorerie si câte femei numara haremul sau. De fapt, a început sa le atribuie numere concubinelor sale pentru ca nu se obosea sa le tina minte numele, iar când voia sa apeleze la serviciile vreuneia, scria numarul respectivei concubine pe un bilet.
Extravagantele lui Zhang nu s-au oprit însa aici. El l-a împuscat „accidental” pe varul fostului împarat chinez Puyi în timp ce îsi curata pusca, dar zvonurile sugereaza ca nu a fost nicidecum un accident, întrucât printul ar fi avut o idila cu una dintre concubinele lui Zhang.
Unul dintre cele mai faimoase momente ale lui Zhang a avut loc înainte de o batalie, când a afirmat cu îndrazneala ca se va întoarce fie victorios, fie într-un sicriu. Dupa ce a pierdut, Zhang a îndeplinit ambele profetii, defilând spre casa într-un sicriu, în timp ce fuma lejer un trabuc mare.
Excentricitatea sa s-a manifestat si în moduri neasteptate, cum ar fi atunci când a vazut pentru prima data un meci de baschet si a ordonat ca fiecare jucator sa primeasca o minge, nedumerit fiind de ce trebuiau sa se lupte atâtia sportivi pe o singura minge. Imprevizibilitatea lui Zhang s-a extins si la stilul sau de conducere.
Dupa o batalie, nu exista suficient aur si argint pentru a confectiona medalii, asa ca a cerut ca însemnele sa fie confectionate din folia din interiorul pachetelor de tigari.
GABRIEL TUDOR
Comentarii