A trait 33 de ani si a domnit 13 ani. De la 21 de ani, in calitate de rege al Macedoniei, a plecat de acasa sa cucereasca lumea si nu s-a mai intors niciodata. A creat un imperiu colosal, de la Marea Ionica si pana la poalele masivului Himalaya. Elev al lui Aristotel, a raspandit teroare dar si cultura elenistica. Si, mai presus de toate, a fost un barbat frumos ca un zeu si s-a purtat ca un trimis divin pe Pamant. De aceea s-a acoperit de glorie si de legende.
Fiul lui Zeus infrunta oracolul
Cand mama lui Alexandru, Olimpia, ii spune fiului sau ca tatal sau nu este Filip al II-lea ci insusi Zeus, atunci copilul creste cu convingerea ca va fi un atotputernic. Educat spartan, Alexandru (356-323 i.Ch.) are drept tutore pe Aristotel. Citeste "Iliada" si se crede noul Ahile. Inteligent si excelent razboinic (spunea ca va cuceri Asia doar cu o sulita), el se inchina la mausoleul lui Ahile si Patrocle. Garda sa de corp, generalul Hefestion, il insoteste peste tot. Poate ca cei doi au fost si iubiti, asa cum se obisnuia in Grecia antica… In 335 i.Ch. pleaca la razboi si o intalneste pe Pythia in Frigia. Preoteasa refuza sa consulte oracolul si, speriata de faima lui Alexandru, ii spune: "Nimeni nu-ti va sta in cale!" Si asa a si fost. Tot in Frigia (pe teritoriul Turciei de azi), o alta legenda spune ca l-a intalnit pe Gordio, regele. Nodul de la carul sau cu boi era de nedesfacut si se spune ca cine-l desface va fi stapanul lumii. Alexandru l-a taiat cu sabia ("nodul gordian") si apoi a indeplinit profetia.
In marsul sau triumfal, garnisit numai cu victorii, ajunge sa fie considerat faraon, in Egipt. Cucereste Ierusalimul, dar ii cruta pe evrei si le respecta religia. Inteleptul rege macedonean a respectat, de altfel, toate traditiile popoarelor cucerite si a durat focare de cultura greaca. Dupa Siria, in fata lui statea Persia, cu Darius al III-lea si uriasa sa armata. In prima confruntare, strategia lui Alexandru si cavaleria sa usoara infrang rezistenta persanilor. In mainile sale cade familia lui Darius si "zeul" se poarta galant cu sotia si fiicele sale. In acea perioada, inainte de confruntarea decisiva, in sprijinul lui Alexandru vine insasi regina amazoanelor, Thalestris, aducandu-i plocon 300 de luptatoare. Dar legenda spune ca regina, indragostita de "zeu", doarme cu el 14 zile pentru a fi tatal unui copil. Nu se stie rezultatul tentativei, dar curand, in 331 i.Ch., Alexandru cucereste Persia. Darius fuge si este ucis de un apropiat, iar "zeul" il omoara pe acel asasin, caci dorea sa-l crute. Se casatoreste cu una din fiicele persanului, Roxana, care va naste, dupa moartea lui, un fiu, Aegus, care va fi ucis. In acea perioada, calul sau celebru, Bucefal, moare ranit si Alexandru ridica o cetate cu numele Bucefalia (Afganistan).
Succesele din Asia incep sa-i umbreasca sanatatea. Deja avea probleme cu oamenii sai, caci le cerea sa adopte cutume persane. Cronicile spun ca aroganta "zeului" devenea insuportabila. El incepe sa bea foarte mult alcool si are crize de paranoia, manifestandu-se violent si razbunator. Obosit si dusmanit chiar si de marele sau general, Parmenion, Alexandru se retrage din India la Babilon, cu gandul sa cucereasca si Arabia. Dar frigurile il tintuiesc la pat. El moare dupa un ospat, fie otravit, fie din cauza febrei.
Inmormantarea lui este ultima legenda. Imbalsamat, pus in sarcofag de aur plin cu miere de albine, corpul lui este deturnat de mai multe ori. Nici astazi nu se stie unde a ajuns, la Alexandria sau la Memphis, dar se stie ca aurul a fost topit. Locul de veci al ramasitelor sale ramane un mister. Poate ca unii din generalii sai sa-l fi dus pe ascuns inapoi, in Macedonia, dupa ce l-au furat din Siria sau Egipt.
PAUL IOAN
Comentarii