In cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial, debarcarea din Normandia (nordul Frantei) a reprezentat un moment decisiv pentru soarta marii conflagratii. Inceputa la 6 iunie 1944 sub numele de cod „Operatiunea Overlord”, Batalia pentru Normandia (cum a intrat in istorie) s-a desfasurat pe mai multe planuri. Una din locatiile unde s-au dat lupte intense, ca parte a istoricei debarcari a aliatilor, a fost portul Cherbourg, foarte important din punct de vedere strategic pentru trupele care soseau de pe mare si care urmau sa faca jonctiunea cu fortele aliate din celelalte puncte ale atacurilor contra fortelor germane.
O victorie decisiva
Portul Cherbourg ca punct strategic al debarcarii aliatilor avea calitatile necesare aprovizionarii cu materiale si oameni dinspre SUA si Marea Britanie, pe sol francez. Si asta pentru ca la Cherbourg adâncimea apelor era suficient de mare pentru a permite navelor grele sa acosteze fara intermediari care ar fi prelungit periculos operatiunile. Daca portul Cherbourg nu ar fi fost cucerit din mâna nemtilor, atunci toate operatiunile de aprovizionare ar fi trebuit sa intârzie, prin ocolul facut in unele porturi engleze unde ar fi trebuit sa se faca imbarcarea pe nave mai usoare.
Portul Cherbourg face parte din Peninsula Cotentin (sau „Peninsula Cherbourg”), iar aceasta era, in luna ianuarie a anului 1944, separata de restul punctelor de debarcare programate prin valea râului Douve care fusese inundata de germani. Numai ca strategii aliatilor si in primul rând a celor care au gândit Operatiunea Overlord, au considerat ca in iunie se poate debarca si ataca pozitiile naziste din Peninsula Cherbourg.
Generalul englez Bernard Montgomery (1887-1976) a decis sa debarce cât mai aproape de portul Cherbourg. Si asa s-a intâmplat, in dimineata zilei de 6 iunie 1944. Generalul american Dwight D. Eisenhower, comandant suprem al Cartierului General al Trupelor Expeditionare Aliate, organizase Operatiunea Overlord astfel: fortele americane sa debarce pe plajele „Utah” si „Omaha”; fortele britanice sa debarce pe plajele „Sword” si „Gold Beaches”, iar cele canadiene la „Juno Beaches” – toate pe coastele Normandiei. Corpul expeditionar american (aeropurtate, infanterie etc.), debarcat in Peninsula Cotentin (Cherbourg) si condus de generalul Lawton Collins, a distrus rezistenta germana din regiune si chiar a ocupat punctele secrete de depozitare a rachetelor „V-2”.
Americanii s-au apropiat de Cherbourg cu o viteza destul de mare, astfel incât portul a fost eliberat la 30 iunie, dupa numai 24 de zile de lupte de artilerie si tancuri (in principal). Coplesit de ordinele stupide ale lui Hitler, Erwin Rommel a vrut sa se retraga, iar când aliatii au ocupat arsenalul german din Cherbourg, general-locotenentul Karl Wilhelm von Schlieben s-a sinucis (Hitler il amenintase cu judecata Curtii martiale daca se retrage din fata aliatilor).
Urmari fericite
Ocuparea portului Cherbourg de catre aliati nu a reprezentat doar o victorie de mare valoare morala (au fost capturati peste 30.000 de militari germani), ci si o completare excelenta a desfasurarii victorioase a Bataliei pentru Normandia. Totodata, „Zidul Atlanticului” ordonat de Hitler fusese distrus.
PAUL IOAN
Comentarii