S-au implinit nu demult noua ani de la dramaticele evenimente din 11 septembrie 2001, cand America a fost tinta unor atentate teroriste fara precedent, carora le-au cazut victime aproape 3000 de oameni. Razboaiele declansate ulterior de americani, in Afganistan si Irak, nu au avut nici un rezultat concret, provocand si mai multi morti si aruncand practic aceste tari in haos. In plus, la atata timp de la groaznicele atentate, numeroase intrebari legate de ele au ramas fara raspuns si desigur cea mai arzatoare se refera la ce s-a intamplat in cazul cladirii Pentagonului, despre care opiniile oficiale sustin ca ar fi fost lovit de una dintre cele patru aeronave deturnate de terorisii iar teoriile conspiratiei afirma ca ar fi fost de fapt un „auto-atentat”, regizat chiar de serviciile secrete de la Washington…
Teroristi cu ghinion?
Asa cum spuneam, potrivit teoriei oficiale avionul American Airlines 77 s-a izbit de cladirea Pentagonului la ora 9:37, ucigand 125 oameni aflati in cladire si 64 de la bordul aparatului. Dupa atac, pilotului Hani Hanjour i s-a dedicat un memorial desi nimeni nu a putut sa explice cum anume a putut acesta sa execute o intoarcere de 270 de grade, la o viteza de 600 km/ora si un zbor la firul ierbii, spre a lovi tocmai acea parte din cladire opusa biroului lui Donald Rumsfeld si unde se gaseau la momentul respectiv cei mai putini oameni. Sa fie pur si simplu vorba de un ghinion al teroristilor? Si daca intr-adevar, spun adeptii teoriei conspiratiei, cursa 77 a lovit Pentagonul, de ce in nici o fotografie a ruinelor nu apar resturi de fuselaj, scaune sau bagaje, ori alte obiecte aflate de obicei la bordul unui avion? De ce nu exista nici macar un martor capabil sa vorbeasca despre cele vazute, daca intr-adevar ele s-au petrecut asa cum vor oficialitatile sa ne faca sa credem? Si de ce nici o inregistrare video apartinand Pentagonului nu a fost facuta publica, sau de ce inregistrarile video – care ar fi putut arata ca un avion s-a ciocnit de cladirea Pentagonului – de la Hotelul Sheridan, o benzinarie si alte cladiri din apropiere au fost confiscate de FBI inainte ca cineva sa aiba timp sa se ocupe de ele?
Pilotul mediocru devine un as al zborului
Investigatorul Thierry Meyssan, care a analizat timp de cinci ani „conspiratia Pentagon” crede ca nu un avion de pasageri ci o drona de tip Global Hawk ar fi lovit sediul general al armatei americane. In documentarul realizat de el, „Deceptii dureroase”, el prezinta si o serie de argumente care intriga, referitoare la ce s-a intamplat atunci, ajungand la o concluzie zdrobitoare: cladirea Pentagonului nu a fost lovita de un avion de pasageri. Sa presupunem, spune el, ca Hani Hanjour era pilotul si a fost vorba despre o coliziune a cursei 77. Apar din start cateva probleme. Toti colegii si superiorii lui Hanjour il descriau pe acesta drept un pilot mediocru, lipsit de ambitii si care isi facea meseria din pura rutina. Dar atunci de ce controlorii de zbor de la aeroportul international Dulles au fost convinsi ca avionul ce se apropia de Pentagon trebuia sa fi fost unul militar, din cauza priceperii cu care era pilotat? „Viteza, manevrabilitatea, modul in care s-a intors… cu totii ne-am gandit ca nu poate fi decat un avion militar”, declara ulterior controloarea de zbor Danielle O’Brien, in fata comisiei de ancheta a evenimentelor de la 11 septembrie. Prin urmare, nu este deloc credibil ca Hanjour, un pilot de mana a treia, ar fi putut sa-i „pacaleasca” pe experimentatii controlori de zbor ca este de fapt un as al aviatiei militare.
Unde au disparut motoarele?
Inaintand cu analiza, vedem ca apar si alte anomalii, la fel de inexplicabile. De pilda, inainte de a atinge tinta, zborul 77 a retezat cinci balize luminoase, aflate la sol, dar cu toate astea a mai avut suficienta putere sa se napusteasca in cladirea Pentagonului. In 2004, un avion aflat in drum spre Houston a ciocnit doar o singura baliza si, cu o aripa retezata, s-a oprit dupa alti o suta de metri, franat de impact. Acest lucru nu s-a intamplat in cazul cursei 77. Si, daca ati vazut fotografiile luate la locul impactului ati fost probabil mirat sa constatati ca iarba peluzei din fata edificiului este practic intacta. N-ar fi trebuit oare sa fie parjolita de jetul de combustibil arzand, in urma ciocnirii? Iar iarba de pe peluza nu este singura avariata mult mai putin decat ar fi fost logic sa fie. Sa nu uitam ca aeronava American Airlines era un „monstru” de 52 m lungime si 60 tone greutate, cu doua motoare fabricate din titanium, cu un diametru de trei metri. Totusi, fotografiile cladirii avariate nu prezinta nici un fel de distrugeri provocate de aripi sau motoare, asa cum ar fi fost normal. In schimb, ele par mai curand sa sugereze ca Pentagonul ar fi fost lovit nu de un avion, ci de un metrou!
Nu exista nici farama de ramasite de materiale sau de victime. Explicatia oficiala a fost ca uriasa caldura degajata de combustibilul ars ar fi vaporizat intregul avion. Din punct de vedere stiintific, spun savantii, acest lucru este insa imposibil: titaniul, din care sunt fabricate motoarele avioanelor, are o temperatura de topire de 1688 grade Celsius, in vreme ce cherosenul ars nu poate degaja o temperatura mai mare de 1120 grade! Prin urmare, orice s-ar fi intamplat, daca acolo ar fi existat un avion motoarele ar fi trebuit sa ramana aproape intacte.
Corditul: suspectul de serviciu
Un indiciu asupra a ceea ce s-a petrecut cu adevarat la Pentagon ar putea fi dat de una dintre fotografii, pe care se observa o sclipire argintie. Combustibilul de avion nu provoaca insa in nici un fel de circumstante asemenea sclipiri. Dar un material denumit cordit o face. Acesta este folosit la fabricarea explozibililor si angajatii militari au declarat, imediat dupa explozie, ca in aer se simtea un puternic miros de cordit. Este putin probabil ca niste specialisti sa nu fi stiut cum miroase cherosenul si sa confunde mirosul acestei substante cu cel de cordit. In acelasi timp, corditul provoaca o puternica unda de soc, infinit mai puternica decat cea declansata chiar si de un rezervor de avion plin cu combustibil; s-ar putea explica astfel de ce clientii hotelului Sheridan, aflat la peste 2 km distanta, au resimtit din plin explozia. „Nu am nici o indoiala ca totul a fost regizat si ca nu cursa 77 a intrat in cladirea Pentagonului ci o drona sau o racheta, care nu lasa in urma mai mult de doua tone de sfaramaturi, spre deosebire de un avion comercial, care ar fi lasat aproape 60. Cine se afla in spatele acestei manipulari nu am reusit insa sa aflam si probabil ca nici nu o vom putea face prea curand”, spune Meyssan.
GABRIEL TUDOR
Comentarii