• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 31 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 31 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Erau taranii medievali mai putin stresati?

Erau taranii medievali mai putin stresati?

13 martie 2023
in Istorii
A A

Evul Mediu a fost o perioada in care cea mai mare parte a populatiei Europei traia in zonele rurale, iar 80% dintre locuitori erau tarani. Taranii primeau de la feudali o mica suprafata de pamant in „campuri deschise” vaste si erau obligati sa-i livreze acestuia o parte din recolta si sa presteze in folosul lui un anumit numar de zile de munca gratuita in fiecare an.

 O casa taraneasca tipica nu era nici pe departe un palat, dar nici un loc atat de inapoiat pe cat ar sugera unele stereotipuri privind Evul Mediu. Ea cuprindea mai multe incaperi construite in jurul unei vetre centrale, folosita pentru a gati zilnic si care servea si la incalzirea locuintei in timpul iernilor reci.

 Aceste locuinte de baza aveau usi si ferestre, in timp ce bucataria dispunea de toate ustensilele necesare pentru gatit, cum ar fi un ceainic si oale, tigai si tacamuri. Activitatile taranilor erau sezoniere si implicau plantarea culturilor, intretinerea sau recoltarea lor, in functie de anotimp, dar si ingrijirea animalelor domestice.

 Munca in gospodarie era solicitanta intr-o perioada in care trebuiau sa aduca apa din rauri sau fantani si nu existau aparate moderne pentru a face curatenie sau a gati. Cu toate acestea, iarna reprezenta pentru taranii din toata Europa o lunga perioada de odihna dupa recolta, cand nu prea era nimic de facut – ceea ce pare de neinchipuit astazi.

 Cea mai importanta masa a unei zile obisnuite avea loc la pranz, cu o cina usoara seara si mici gustari, cu intermitente de-a lungul zilei. In timp ce clasa superioara din Europa medievala consuma cantitati mari de carne, dieta taranului mediu se baza in mare masura pe cereale si boabe.

 Taranii mancau multa paine nedospita, desi, daca locuiau in apropierea coastei, fructele de mare, care erau considerate pe atunci „hrana saracului” se gaseau din belsug pe mesele lor. In plus, ei consumau cantitati mari de fructe, legume, bere si vin.

 Viata de zi cu zi era nesigura. Bolile puteau lovi oricand, cu consecinte ingrozitoare. Taranii nu puteau face mare lucru pentru a combate epidemiile de ciuma sau alte boli si nici nu intelegeau ce se intampla. Nu este de mirare ca ei se intorceau spre ceruri pentru a gasi alinare intr-o lume atat de periculoasa.

 Biserica era omniprezenta in intreaga Europa medievala, iar majoritatea oamenilor aderau la rigorile sale fara sa puna intrebari. Anul era punctat de sarbatori religioa-se, care aveau inca multe dimensiuni cvasi-pagane, in timp ce cultul sfintilor era extrem de important pentru oamenii din Evul Mediu.

 Aceste sarbatori reprezentau tot atatea zile libere si istoricii apreciaza ca in Europa medievala zile libere erau nu doar duminicile, ci si numeroase alte zile din cursul saptamanii, cand era sarbatorit un anume sfant. In multe privinte, viata de zi cu zi in Europa medievala era mult mai putin stresanta pentru taranul obisnuit.

 In plus, dupa cum indica literatura si operele de arta din Evul Mediu, comunitatile taranesti din Europa rurala a acelor vremuri aveau un puternic simt al comunitatii, de un tip care lipseste cu desavarsire in cea mai mare parte a lumii moderne. Cu toate acestea, unele dintre elementele vietii moderne au fost perceptibile si au devenit tot mai frecvente.

 Cand, incepand cu secolul al XVI-lea, au aparut informatii stiintifice si productivitatea economica a sporit, aceste elemente au inceput sa deschida calea lumii contemporane, punand capat modului de viata idilic al taranilor, care a predo-minat in Europa timp de mai multe secole.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Grupul civil UAPx cauta OZN-uri

Urmatorul Articol

Carti stravechi scoase la lumina (2)

Articole Similare

Istorii

Naufragiul care a dus la întemeierea Africii de Sud

26 mai 2025

Pe 16 ianuarie 1647, o flota formata din trei nave olandeze –...

Istorii

Iarna în care vikingii au asediat Parisul

19 mai 2025

Asedierea Parisului de catre vikingi în iarna anului 885 este unul dintre...

Istorii

Karl Patterson Schmidt si-a documentat propria moarte

12 mai 2025

Eminent herpetolog american, studiind amfibienii si reptilele, Schmidt a lucrat pentru Muzeul...

Istorii

Giuseppe Zangara, zidarul care a vrut sa-l asasineze pe Franklin D. Roosevelt

5 mai 2025

Pe 15 februarie 1933, Franklin D. Roosevelt mai avea doar câteva zile...

Istorii

Duminica Neagra, ziua când Marile Prerii au fost înghitite de praf

5 mai 2025

Pe 14 aprilie 1935, locuitorii din Dodge City, Kansas, se bucurau de...

Istorii

Khutulun – printesa mongola care si-a învins pretendentii

16 aprilie 2025

În multe basme, un tata prea cusurgiu sau un blestem al unei...

Urmatorul Articol

Carti stravechi scoase la lumina (2)

Tema: “FANTOME”

16 martie 1792 - Asasinarea regelui Gustav al III-lea al Suediei

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

22 mai 1176 – Tentativa de asasinare a lui Saladin

26 mai 2025

Saladin a fost primul sultan al Egiptului si Siriei si fondatorul dinastiei...

Citeste mai departe
Blitz

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

26 mai 2025

Filmele în care personajele principale se îndragostesc în ciuda diferentelor de clasa...

Citeste mai departe
Blitz

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Citeste mai departe
Femina Club

Ten luminos

26 mai 2025

Vitaminele, antioxidantii, celelalte componente ale mastilor naturale îsi arata efectele benefice asupra...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de mazare cu creveti

26 mai 2025

400 g mazare, o ceapa, 2 linguri unt, 150 ml vin alb,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.