Desi exista parerea preconceputa ca halterele, boxul si culturismul feminin constituie un apanaj al vremurilor moderne, cand femeile vor sa fie egale cu barbatii pe toate planurile, inclusiv cand e vorba de impartit pumni sau de ridicat kilograme, doamne dornice sa realizeze lucruri indeobste rezervate barbatilor au existat dintotdeauna.
Si nu ne referim la amazoane, ci la niste personaje reale – femeile care, la inceputul secolului trecut, uimeau lumea cu forta lor colosala. Dintre ele, se detaseaza clar imaginea lui Katie Sandwina, cea supranumita „nepoata lui Hercule”.
Nascuta Kate Brumbach, la Viena, in 1884, intr-o familie de artisti de circ din Bavaria, Sandwina si-a datorat, se pare, forta uriasa ereditatii. Tatal ei, Philippe, putea ridica greutati de 200 de kilograme, iar mama avea bicepsi cu circumferinta de aproape 40 cm! Katie s-a antrenat de mica pentru a deveni „cea mai puternica femeie” din lume, iar mostenirea genetica a parintilor sai a ajutat-o din plin.
Ajunsa la varsta adulta, ea avea o inaltime de 1,80 m si o greutate de 100 kg. Numarul ei favorit de circ era sa ridice pe umeri barbati obisnuiti, din public, si sa jongleze cu ei asa cum un clovn roteste niste bile prin aer. La inceputul secolului XX, familia Brumbach a emigrat la New York si, fiindca numele german nu era prea atragator pentru publicul american, Kate si l-a schimbat in Sandwina. De ce? Pentru ca, la acea data, cel mai renumit artist de circ american, tot un „hercule” si el, se numea Eugen Sandow.
Impresionat de forta tinerei germane, celebrul Sandow i-a propus acesteia o competitie: cine ridica mai multe kilograme. Desi parea invinsa din start, Katie n-a refuzat provocarea. Au ridicat, pe rand, greutati pana cand au ajuns la haltera de 150 de kilograme. Katie a ridicat-o peste umeri cu destula usurinta, dar Sandow, care nu se afla intr-o forma fizica deosebita in acea perioada, n-a putut sa treaca bara mai sus de piept si a lasat-o, invins, pe podea. In ciuda masurilor sale iesite din orice standard de „miss”, Sandwina era luata cu asalt de admiratori oriunde se ducea, caci multi o considerau intruchiparea feminitatii robuste, o partenera care putea fi egala oricarui barbat. Puternica, independenta si charismatica, ea a devenit curand o purtatoare de cuvant a miscarii sufragetelor, care milita pentru drepturile femeii. Pentru ca, in timpul spectacolelor de circ la care era cap de afis, ea nu pierdea ocazia sa le vorbeasca spectatoarelor, dar si spectatorilor, despre puterea femininatii – nu cea manifestata prin ridicarea halterelor, ci cea sufleteasca si psihica.
Sandwina a cutreierat in lung si-n lat Statele Unite, devenind un personaj legendar si s-a retras din activitate abia la varsta de 64 de ani, in 1948. Atunci si-a deschis un restaurant, impreuna cu sotul ei si, chiar si la o etate inaintata, obisnuia sa-si uimeasca clientii rupand potcoave, indoind bare de otel si, uneori, rotindu-si sotul pe deasupra capului. Iar forta a continuat sa mearga in familie: fiul ei, Theodore, a fost multiplu campion de box al Statelor Unite in anii 20-30, cu un impresionant palmares de 46 de victorii, dintre care 38 prin knock-out!
GABRIEL TUDOR
Comentarii