Cei care au citit romanul Alexis Zorba, de Nikos Katsantakis, au fost surprinsi de porecla data de personajul principal curtezanei decrepite pentru care face o pasiune: Bubulina. Dincolo de numele cu rezonante hazlii, trebuie sa stim insa ca adevarata Bubulina, la care Zorba se refera, a fost una dintre cele mai mari eroine ale Greciei moderne.
Pe numele adevarat Laskarina Bubukina, ea avea 40 de ani, era vaduva de doua ori, mama a sapte copii si singura in momentul in care s-a apucat sa isi construiasca imperiul naval. Laskarina s-a nascut in 1771, intr-o inchisoare din Istanbul, unde mama ei isi vizita tatal, incarcerat pentru participarea sa la revolta greaca din 1770 impotriva Imperiului Otoman.
Familia ei era originara din insula greceasca Hydra si, la fel ca majoritatea grecilor din comunitatile maritime, erau marinari priceputi. Laskarina era o bautoare inraita, atat de urata incat singurul mod in care putea face cuceriri amoroase era sa indrepte un pistol spre un barbat si sa-l ameninte.
Al doilea sot al Laskarinei, Dimitri Bubulis, de la care a primit numele Bubulina, a murit in 1811, intr-o lupta cu piratii, o cauza principala de deces in acea vreme. El avea patru nave, pe care vaduva sa le-a preluat si pe care a inceput sa le transforme intr-o flota formidabila, avand in frunte masivul vas de razboi Agamemnon.
Laskarina si matelotii ei greci se pregateau de ani de zile pentru o noua revolta pentru independenta, facand parte din organizatia clandestina denumita „Societatea prietenoasa”.
Ea a recrutat o armata privata de barbati din insula Spetses si a cheltuit averea pe care o mostenise de la sotii ei pentru a-si hrani si plati oamenii. De asemenea, Laskarina a adunat in secret arme pe care le-a depozitat in casa ei.
Cand grecii s-au ridicat in sangeroasa lor incercare de independenta, Laskarina si-a comandat navele in jurul insulelor grecesti, luptand in blocadele, bataliile si asediile fortificatiilor turcesti si ajutand fortele grecesti oriunde s-ar fi aflat. Desi erau in inferioritate numerica, grecii erau marinari mai buni si au reprezentat un adversar puternic pentru otomani.
Cand bataliile pe mare nu au fost suficiente pentru ea, Laskarina a coborat pe uscat pentru a lupta calare impotriva turcilor. Cand grecii au capturat orasul Tripolis, Laskarina a negociat un schimb de prizonieri cu comandantul turc invins, pentru a salva vietile femeilor si copiilor din haremul guvernatorului otoman Hourshid Pasa.
Ea facuse o promisiune cu ani in urma mamei sultanului ca va proteja femeile turce aflate in nevoie, in schimbul returnarii averii confiscate. In mijlocul unui razboi marcat de masacre brutale ale civililor, ea le-a poruncit soldatilor sai sa nu le faca rau acestor femei si copii, avertizandu-i ca: „Oricine va incerca sa faca acest lucru va trebui sa treaca mai intai peste cadavrul meu.”
Femeile si copiii au fost evacuati in siguranta. Razboiul de Independenta al Greciei a durat din 1821 pana in 1832 si a dus la crearea unui stat grec independent, dar Laskarina nu va supravietui pentru a-l vedea.
Dupa toate ispravile sale indraznete pe mare si pe campul de lupta, Laskarina a fost ucisa in 1825 intr-o disputa de familie, cand fiul ei a fugit cu fiica unui vecin, iar acesta, furios, a impuscat-o pe „Bubulina”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii